Público
Público

CASTOR Lamela arxiva una querella contra Florentino Pérez i cinc exministres pel projecte Castor

La jutge de l'Audiència Nacional considera que l'actuació que van donar peu al polèmic magatzem de gas va ser "raonada i documentada". La indemnització pel tancament de Castor, garantida en el projecte, ha costat a les arques públiques gairebé 2.500 milions d'euros.

Plataforma Castor.

públic

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha desestimat i arxivat aquest dijous la querella interposada contra el president de la constructora ACS i del Reial Madrid, Florentino Pérez, i contra cinc exministres dels governs de José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy –Joan Clos, Miguel Sebastián, José Manuel Soria, Magdalena Álvarez i Elena Espinosa–, entre d'altres, en relació amb el projecte de la plataforma Castor. Lamela entén que els fets denunciats no són constitutius d'infracció penal. La querella la van presentar al febrer diverses plataformes, entre les quals l'Observatori del Deute en la Globalització, Xnet i l'Institut de Drets Humans, pels presumptes delictes de prevaricació, frau a l'administració pública y malversació de fons públics.

El projecte Castor, un magatzem de gas submarí en un jaciment petrolífer esgotat davant de les costes de Castelló i Tarragona, ha costat a les arques públiques 2.419 milions d'euros –interessos inclosos–, fruit d'una clàusula en la concessió que garantia una indemnització de 1.350 milions si el projecte es cancel·lava, encara que fos per negligència de la concessionària (liderada per ACS). La plataforma, que va començar a operar el 2012, es va tancar l'any següent, després que les injeccions de gas produïssin diversos moviments sísmics.

En la seva resolució, Lamela argumenta que la construcció de les instal·lacions no respon a una idea aïllada ni peregrina, sinó que es va dur a terme d'acord amb una política desenvolupada en l'explotació i subministrament de gas, prèviament planejada (des de l'any 2002), abans fins i tot que els querellats accedissin als seus càrrecs, i que amb els anys es va comprovar deficitària.

"Tampoc sembla que l'actuació dels querellats estigués guiada per un afany de perjudicar els interessos de l'administració adoptant resolucions injustes, arbitràries o manifestament contràries a la llei. Per contra, la seva actuació va ser raonada i documentada", conclou la jutge.