Público
Público

Catalunya, Espanya i el món: la discòrdia a la pantalla

La BBC emet per tot el món un debat entre les diverses posicions del procés d'independència català

The World Debate: Crisis in Catalonia'. D'esquerra a dreta, Amadeu Altafaj, Lesley Riddoch, Stephen Sackurr, Jorge Toledo i Ricardo Gosalbo. FOTO: BBC World News

El conflicte català ha arribat al món. La BBC World televisa un debat de grans dimensions, The World Debate: Crisis in Catalonia, per analitzar la situació que es viu actualment el territori català. El format del programa, el mateix que s'ha utilitzat en grans ocasions com el Brexit anglès o la legalització de les drogues a Xile, ha mostrat les diverses postures que hi ha a l'arena política: Catalunya, Espanya i el món.

La cadena britànica ha escollit com a membres de la taula Lesley Riddoch, personalitat destacada de l'independentisme escocès; Amadeu Altafaj, representant permanent davant la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya; Jorge Toledo, secretari d'Estat d'afers europeus del govern espanyol, i Ricardo Gosalbo, representant del servei jurídic del Consell de la Unió Europea. Quatre visions diferents que s'han convertit en dos bàndols. Els primers, partidaris del dret a decidir del poble català, i els darrers, subjectats en tot moment pels textos legals.

El conductor del programa, Stephen Sackurr, presentador del programa d'entrevistes HARDtalk de la BBC, ha donat una primera ronda d'exposició dels arguments a cada un dels panelistes i després s'ha obert el torn de preguntes al públic, format per 300 persones que de manera forma equilibrada representaven l'independentisme, l'unionisme i els favorables d'una tercera via.

Reconeixement del terreny

L'acte ha començat amb la intervenció d'Altafaj, que ha definit Catalunya com a nació argumentant que té llengua i institucions pròpies i ha aprofitat per recalcar que l'estat espanyol no aprova la pluralitat del territori. Ha explicat que la "modernització de l'estat" era un dels objectius històrics de Catalunya. Això no obstant, Espanya, comentava, havia respost pressionant per la recentralització de les estructures polítiques. Alhora, el representant de la Generalitat ha subratllat que l'estat ha “esquivat” un problema, i que aquest ha suposat una fallida amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució com a últim capítol.

A l'altra cara de la moneda, el representant d'Afers Exteriors espanyol, Jorge Toledo, ha qualificat la situació actual de "trista". Per tot plegat ha explicat que l'Estat s'ha vist obligat a activar el procediment d'activació de l'article 155 per poder "restaurar la legalitat" i "garantir els drets" dels ciutadans de Catalunya. El càrrec espanyol ha reiterat que en diverses ocasions des de principis del mes de setembre "els drets dels ciutadans han estat atacats" a través de la llei del referèndum aprovada pel Parlament de Catalunya. En aquest sentit, ha comentat que en cap moment l'executiu espanyol ha "tombat l'Estatut de Catalunya".

Igualment, Toledo ha assegurat que un conflicte polític no es condueix des dels carrers sinó que cal fer-ho des dels parlament. Tot plegat ha suposat, segons el representant espanyol, la "divisió de la societat" sotmesa a "mentides" per part de l'executiu català, que ha elaborat també "llistes negres" de persones no partidàries de la independència.

L'opinió de l'àmbit internacional

Pel que fa a la visió internacional, Lesley Riddoch, independentista escocesa, s'ha definit com a "partidària" de l'autodeterminació catalana. La líder escocesa ha teixit un seguit de punts comuns entre els dos territoris i ha constatat que els dos governs en el seu moment han tingut un "mandat" per tirar endavant un referèndum. Riddoch ha assegurat que el govern del Regne Unit va afrontar la situació "força bé" mentre que ha considerat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "s'ha equivocat d'estratègia". Ha finalitzat la seva intervenció dient que "els temps estan canviant", fet pel qual ha rebut una ovació del públic.

Sens dubte, però, un dels punts de l'emissió que generava més expectació era la postura de la Unió Europea al respecte i el possible reconeixement d'una declaració unilateral d'independència. Gosalbo, jurista de referència de la Unió Europea, ha recalcat que el compliment de les lleis és indispensable. "No pot existir cap democràcia sense el compliment de l'estat de dret", ha sentenciat. Gosalbo ha explicat que per comptar amb el reconeixement de l'organització supraestatal cal estar dins del marc de la constitució de l'estat. En el cas contrari, ha assegurat que l'eventual nou estat hauria de començar el procediment per ser membre de la Unió des de zero.

El següent pas

Les incògnites del futur de Catalunya han estat respostes de passada per Altafaj. "Estem preparats" per la declaració d'independència, ha proclamat mentre afegia que "tenen un mandat". Toledo en canvi ha assegurat que "la llei serà respectada". La contraposició d'opinions visible ha fet intervenir al presentador, que ha preguntat "com se sortirà de tot plegat". Stephen Sackurr ha rebut dues respostes oposades: Toledo ha reivindicat una possible reforma de la carta magna pactada amb el PSOE, mentre que Atafaj ha recordat que l'executiu català ha fet 18 peticions de diàleg en els últims anys.

La nota de color de la jornada l'ha posat  la presència d'Álvaro de Marichalar, aristòcrata i personatge recorrent a les revistes del cor. Marichalar, vestit amb una americana de color amb una bandera navarresa a la solapa ha fet una dura intervenció durant els moments previs al començament de la gravació. Tot i això, durant l'emissió no ha estat escollit per Sakkur a l'hora d'intervenir.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?