Este artículo se publicó hace 3 años.

ENTREVISTA A maria campuzano i lucía delgado

"Com a ciutadania tenim molt de poder quan ens organitzem, si ho fem podem canviar coses"

Maria Campuzano, portaveu de l'APE, i Lucía Delgado, portaveu de la PAH Barcelona, al barri d'Hostafrancs, a Barcelona.
Maria Campuzano, portaveu de l'APE, i Lucía Delgado, portaveu de la PAH Barcelona, al barri d'Hostafrancs, a Barcelona. Montse Giralt

Barcelona-

Publicidad

Fa dues setmanes Endesa, la Generalitat, les diputacions i l'AMB van signar un conveni que allibera més de 35.000 famílies del deute acumulat des del 2015 per l'impagament de la llum. Maria, què suposa aquest acord?

Han dit que és un pas per a l'erradicació de la pobresa energètica a Catalunya. Què falta perquè sigui definitiva?

"Per erradicar la pobresa energètica cal una gestió del servei pública i amb control de la ciutadania"

Com explica el canvi en la posició d'Endesa?

Publicidad

El conveni no s'entén sense el precedent de la Llei 24/2015, contra els desnonaments i la pobresa energètica, que van impulsar conjuntament amb la PAH i l'Observatori DESC. Aquesta unitat d'acció és cabdal per pressionar les institucions?

Lucía, s'està molt lluny de garantir el dret a l'habitatge. Temen una nova onada de desnonaments?

"La moratòria dels desnonaments s'hauria d'ampliar fins que hi hagi una llei estatal de l'habitatge que no hi hagi famílies vulnerables al carrer"

Publicidad

La nova llei estatal de l'habitatge s'està endarrerint, en part per les diferències entre el PSOE i Podemos. El PSOE rebutja regular el preu dels lloguers i aposta pels incentius fiscals als propietaris. Què en pensen?

"Si haguéssim agafat tots els pisos de les entitats financeres ara tindríem un parc de lloguer social, però no es va fer"

A Catalunya des del setembre tenim una llei que regula el preu dels lloguers. Quin balanç en fa?

Fa uns mesos el Tribunal Constitucional va tombar el decret català 17/2019, que obligava els grans tenidors a oferir lloguer social o una alternativa habitacional a famílies vulnerables o que ocupaven. Recuperar-la ha ser una urgència del futur Govern?

"Els socialistes encara no s'han decidit entre recolzar la banca o recolzar les famílies"

Fa molts anys que es denuncia el baix pes de l'habitatge social a Catalunya. Falta voluntat política per corregir-ho?

Com interpreten que en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica ara mateix tinguem una legislació més garantista a Catalunya que a l'Estat?

"Els moviments hem aconseguit generar una pressió a les institucions perquè no tinguin alternativa a acceptar les nostres propostes i a votar-hi a favor" 

Publicidad

Els actors econòmics han canviat els darrers anys, amb l'enorme irrupció de fons voltors en el mercat de l'habitatge o la major presència de fons transnacionals entre els accionistes de les elèctriques. Això els dificulta la interlocució?

Publicidad

Lucía, està implicada a la PAH des de l'inici, el 2009; i Maria ho està a l'APE des del 2014. Què les va portar a implicar-se a fons en l'activisme?

Què han après en tots aquests anys?

Publicidad

"És molt gratificant veure com un espai d'ajuda mútua i de solidaritat pot ser un espai de transformació político-social

Són moviments assemblearis en què el contacte humà és molt important. Com viuen la pandèmia?

Més enllà dels canvis legals, segurament els seus moviments també han contribuït a modificar un cert sentit comú en qüestions com la defensa de l'ocupació o en tenir els subministraments garantits tot i que no es puguin pagar.

Publicidad

"La major victòria va ser quan la societat va entendre que els bancs eren els culpables de la bombolla immobiliària"

En el rerefons de tot plegat, transmeten que problema estructural és el model econòmic que tenim.

"Amb la pandèmia s'ha fet més evident que s'ha de garantir l'accés als drets bàsics i un mínim poder adquisitiu"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors