Público
Público
lloguers

El Consell de Garanties Estatutàries rebutja bona part de la proposició de llei per regular els preus del lloguer

El dictamen, no vinculant, conclou que alguns articles contradiuen l'Estatut i la Constitució. El Sindicat de Llogateres s'ha reunit amb Torra per reclamar que JxCat es mantingui "lleial" a la proposta, mentre el conseller Calvet demana corregir-ne "les importantíssimes disfuncions". La CUP reclama al president que "ordeni" al partit votar-hi a favor.

Manifestació pel dret a l'habitatge
Manifestació pel dret a l'habitatge. ARXIU

públic / agències

El Consell de Garanties Estatutàries ha rebutjat per unanimitat alguns apartats de la proposició de llei per regular els preus dels lloguers a Catalunya. La proposta va ser registrada al Parlament pel Sindicat de Llogateres amb un text pactat amb JxCat, ERC, els Comuns i la CUP a mitjan de juliol, i Cs i PP van dur-lo al Consell en considerar que era inconstitucional perquè la Generalitat no tenia competències en la matèria. Aquest divendres, l'organisme ha conclòs en un dictamen no vinculant que diversos articles i disposicions de la iniciativa no troben empara en l'Estatut i vulneren la Constitució. 

Cs i PP van portar la proposició a l'òrgan en considerar que era inconstitucional perquè la Generalitat no tenia competències en la matèria

Paral·lelament, aquest divendres el Sindicat de Llogateres s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per reclamar-li "lleialtat" a la iniciativa. A finals de juliol i tot i haver pactat el text prèviament, JxCat va presentar diverses esmenes a la proposició de llei que, segons els altres grups i el sindicat, desvirtuen el seu contingut. El sindicat va afirmar que "ara JxCat vol deixar [la iniciativa] en paper mullat i incloure esmenes que permetrien pujades de fins al 30% en plena pandèmia. Quim Torra, no és moment per ser deslleial a Catalunya".

El president es va posicionar públicament a favor de mantenir el text inicial: "Treballaré perquè aquest acord sigui el resultat final", va dir. El sindicat ha qualificat de "molt profitosa" la reunió i ha explicat que Torra s'ha compromès a treballar perquè tiri endavant. No obstant això, JxCat aposta de moment per conservar les seves vuit esmenes.

Segons Calvet, la manera com el Departament de Justícia ha abordat la qüestió "no és la més adequada"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat "corregir les importantíssimes disfuncions" de la proposició de llei mitjançant una reunió en primera instància dins del Govern i "posar sobre la taula" el text original i els informes de l'Autoritat Catalana de la Competència i el Consell de Garanties Estatutàries, dels quals ha dit que "són molt contundents". Segons el conseller, la manera com el Departament de Justícia ha abordat aquesta qüestió, pactant el text amb el Sindicat de Llogateres i presentant-ho com a proposició de Llei, "no és la més adequada". Ara, ha afegit, la iniciativa ja correspon als grups parlamentaris negociar i tramitar les esmenes.

En aquest sentit, el conseller ha defensat les esmenes que pensa presentar el seu partit i n'ha destacat una orientada a corregir la "desprotecció" cap als petits propietaris" que presenta l'actual text i una altra perquè s'incentivi la rehabilitació.

Suport de més de 4.000 entitats

La iniciativa s'havia de votar al Parlament a finals de juliol, però tot el procés havia quedat aturat a l'espera del veredicte del Consell de Garanties Estatutàries. Després del veredicte, però, el sindicat ha informat que comparteixen amb Torra que el dictamen no els ha de fer "aturar", i compten que "el Govern espanyol no s'hi oposarà ni presentarà recurs". En un tuit, han qualificat "d'incomprensible" que sectors de JuntsxCat mantinguin les esmenes i "vulguin bloquejar la primera regulació de preus del lloguer", que ja compta amb el suport de més de 4.000 entitats. "La pilota és a la seva teulada", han sentenciat.

D'altra banda, el diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha reclamat a Torra que "ordeni" a JxCat que hi voti a favor i que l'apliqui. En una entrevista amb l'ACN, Riera ha acusat JxCat d'haver "traït" els socis amb qui ha impulsat la en presentar "autoesmenes que responen als interessos del mercat immobiliari". "L'independentisme més conservador es fa enrere davant del mercat immobiliari en la defensa de determinats drets", ha lamentat Riera, que ha advertit que l'habitatge "és una matèria urgent".