Público
Público

La CUP condiciona el seu suport al Govern a un programa que mantingui la unilateralitat

Els cupaires deixen clar que no seran "cap impediment" per investir un Executiu "republicà", però destaquen la necessitat "d'obeir el mandat popular"de l'1-O.

El cap de llista de la CUP el 21D, Carles Riera, en roda de premsa a la seu del partit aquest dimecres, amb els diputats electes Natàlia Sànchez, Vidal Aragonés i Maria Sirvent. / CUP

En arquitectura, la clau de volta tanca un arc i el completa. Per a l'independentisme, la CUP-Crida Constituent ha estat aquesta clau de volta, necessària per formar una majoria parlamentària. El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha insistit aquest dimecres en diverses ocasions en aquesta mateixa funció. "D'acord amb el que ha estat el nostre compromís electoral, la CUP no serà cap impediment perquè en els propers dies es pugui formar un Parlament de majoria republicana i investir un govern republicà", ha dit aquest dimecres flanquejat per la resta de diputats electes en una roda de premsa a la seu del partit a Barcelona.

Riera ha començat destacant que la roda de premsa no era una reacció a l'acord entre JxCat i ERC, conegut hores abans. "L'únic coneixement que tenim d'aquest acord és el que hem rebut avui a través dels mitjans de comunicació, estem esperant que JxCat i ERC ens facin avinents dels seus acords i ens expliquin els detalls, que ara mateix no coneixem". Riera ha recordat que la CUP "no prendrà posicions definitives" fins al proper dissabte dia 13, quan es reunirà el Consell Polític de la formació.

Fins i tot si la compareixença tenia com a objectiu presentar els posicionaments dels cupaires, l'entesa entre JxCat i ERC ha acabat ocupant un espai destacat. La CUP ha demanat a la resta de forces sobiranistes que mantinguin el seu compromís amb la independència. "Tan important com la formació del govern és el programa de govern", ha afirmat Riera, per a qui "per tal que puguem fer un salt endavant" és "imprescindible que obeïm el mandat popular" tant de l'1-O, quan es va celebrar el referèndum d'autodeterminació, com del 27-O, quan el Parlament va declarar la independència de Catalunya.

La CUP, doncs, mantindrà el seu suport extern al govern. Adreçant-se al camp independentista, Riera ha volgut recordar que "un dels nostres objectius era que es pogués formar aquesta Mesa de majoria republicana". El suport de la CUP, això sí, haurà de veure's reflectit en passos concrets per part del govern. Un d'ells serà la transparència en els processos, que segons ha dit Riera, "ha de ser una exigència i un compromís". Un altre serà el manteniment de la unilateralitat.

"Un antecedent inquietant i preocupant" del Govern de Carles Puigdemont, ha assenyalat, és que al seu parer aquest va comprometre amb la realització del referèndum i de la proclamació de la República, "però també que el 28 d'octubre es va retirar de la consecució i la materialització d'aquest mandat". L'objectiu dels cupaires aquesta legislatura serà evitar "el risc que [el Govern] torni a una pantalla autonòmica i d'obediència constitucional". "Aquest escenari la CUP mai l'acceptarà", ha reblat. La CUP vol que el proper executiu català per tant "no només sigui un govern republicà, sinó que reprengui la tasca que l'anterior govern de Carles Puigdemont va deixar el 28-O".

Tanmateix, Riera ha manifestat que la CUP-CC no "serà un actor que contribuirà a precipitar unes noves eleccions" i "tampoc permetrà, en la mesura de la seva influència, que tornem a una pantalla autonòmica i constitucional". Per això, ha continuat Riera, la CUP emplaça JxCat-ERC que mantinguin la unilateralitat. La formació també ha expressat la seva voluntat perquè es torni "a un cicle de mobilitzacions que sigui el principal factor que ens permeti la materialització de la República". Per a la CUP, aquesta mobilització social és imprescindible, ja que quan l'independentisme ha entrat a les institucions s'han vist, en la seva opinió, "escenaris més complexos i alentits". Alhora, la CUP es comprometrà a un acció "solidària i antirepressiva" amb aquelles forces i plataformes que tinguin membres encausats.

Preguntat per les negociacions amb altres partits independentistes, Riera ha negat que hi hagués una reunió entre la CUP i ERC, tot i que ha recordat que va haver una trobada que va ser una primera presa de contacte per compartir objectius i establir contactes, i també dues reunions amb JxCat, una a Brusel·les, on es van veure amb Puigdemont, i una altra aquest dimarts al Parlament. "El fet que se'ns ofereixi grup parlamentari o formar part de la Mesa" no serà de totes maneres "moneda de canvi" en unes eventuals negociacions amb ERC o JxCat, ha advertit Riera. JxCat ha ofert als cupaires la possibilitat de formar part de la Mesa, però la CUP, segons Riera, no ha donat encara cap resposta. "Això és absolutament secundari, no prioritari i no moneda de canvi", ha insistit. Adreçant-se a Catalunya En Comú-Podem, Carles Riera ha dit que "sempre seran benvinguts a la mesa" si "es comprometen amb la construcció de la República".

Superar el marc autonòmic

La diputada electa Maria Sirvent ha presentat a continuació alguns dels punts concrets del programa de la CUP, després de qualificar d'"irresponsabilitat" que no hi hagi un programa d'acció de govern.

La CUP presentarà un paquet de mesures concretes, entre les quals figuren la recuperació del que la formació anomena "els decrets de la dignitat" (lleis aprovades pel Parlament de Catalunya i anul·lades pel Tribunal Constitucional), "garantir una sanitat absolutament pública" i "una xarxa d'educació pública única", la retirada de les forces de policia espanyoles, frenar i revertir la pujada dels serveis bàsics, garantir l'accés a l'habitatge i l'aprovació de plans de xoc contra la corrupció i la violència de gènere. La CUP també demanarà la municipalització sels serveis públics bàsics –una dels pilars de la formació des dels seus inicis–, que també és una manera d'evitar la fuga d'empreses que hi ha hagut arran de l'1-O. Per a la CUP, ha tornat a recordar Sirvent, "l'actual marc autonòmic" està superat. "No podem supeditar" el programa a la renúncia a la unilateralitat, ha afegit.

Preguntada per la possibilitat d'una investidura telemàtica de Puigdemont, Sirvent ha dit que encara "no ens l'hem plantejada". Aleshores Riera ha tornat a agafar la paraula: ara toca parlar d'un programa de govern i d'acció, i "no de persones ni de sigles". "Demanem fermesa, contundència i intel·ligència", ha finalitzat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?