Público
Público

La debutant Andrea Genovart guanya el Premi Llibres Anagrama de Novel·la amb 'Consum preferent'

El jurat valora el viatge "trepidant" i la veu "radicalment contemporània" que planteja l'autora. L'obra es publicarà a finals de març. El guardó està dotat amb 12.000 euros

16/01/2023 - Andrea Genovart, guanyadora del 8è Premi Anagrama de Novel·la.
Andrea Genovart, guanyadora del 8è Premi Anagrama de Novel·la. Pau Cortina / ACN

Andrea Genovart (Barcelona, 1993) ha guanyat aquest dilluns el vuitè Premi Llibres Anagrama de Novel·la amb el seu debut com a escriptora, Consum preferent. El jurat del certamen ha valorat el "trepidant viatge" que planteja l'autora amb una veu "radicalment contemporània" i una novel·la "lúcidament emprenyada sobre la precarietat d'una generació". També han destacat l'humor i la intel·ligència "reconstituent" o la mirada "contundent".

El premi està dotat amb 12.000 euros. L'obra es publicarà a finals de març en català, l'idioma en el qual ha estat escrita, i a la tardor ho farà la seva traducció al castellà. A la seva primera novel·la, Genovart s'interessa per la generació que voreja la trentena i que malda per deixar enrere la joventut enmig de feines precàries i la culpa de formar part del primer món. El treball s'ambienta en la Barcelona actual, on es pateix per una comunicació humana "incerta i fantasmal".

Consum preferent explica, segons la mateixa autora, "la caiguda de tot allò que ens ofereix una gran ciutat com Barcelona avui, a ulls de l'Alba". La protagonista busca la seva identitat en una ciutat "amb múltiples opcions i un munt d'interferències idiomàtiques i ideològiques que sovint despisten".

A la vuitena edició del premi s'hi han presentat 92 originals diferents. El jurat ha estat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé. El premi va quedar desert l'any passat, i ara fa dos anys se'l va endur Pol Guasch amb la novel·la Napalm al cor. En edicions anteriors ha reconegut autors com Llucia Ramis, Anna Vallbona, Albert Forns o Irene Solà, entre altres.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?