Público
Público

Vaga feminista DIRECTE | Desenes de milers de dones omplen els carrers d'arreu de Catalunya de reivindicacions feministes 

Després de les marxes noctures de dijous, el divendres arriba carregat d'actes i amb un evident impacte d'una vaga del 8-M que, novament, es preveu massiva. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Un instant de la mobilització estudiantil durant la vaga feminista del 8-M a Barcelona. JOEL KASHILA.

Arriba la vaga general feminista laboral, de cures, estudiantil i de consum d’aquest 8 de març, el dia internacional de la Dona. El moviment feminista crida a “aturar el món” per donar visibilitat al paper que juga l’explotació de la dona en el funcionament del sistema econòmic. Us anirem informant dels principals actes que s'hi desenvolupin. 

18:55h. En marxa les manifestacions de la tarda

Ja han arrencat les manifestacions de la tarda de la vaga feminista a les principals ciutats catalanes. A Barcelona almenys desenes de milers de persones s'han congregat a la plaça Espanya. També hi ha marxes importants a Sabadell, Girona, Lleida, Tarragona o Vic, entre d'altres ciutats.  

Inici de la manifestació de la tarda a Vic amb motiu de la Vaga Feminista. NURIA FARRÉS

18:00h. Columnes de barris i ciutats veïnes arriben a Barcelona

La manifestació d'aquesta tarda a Barcelona, que arrenca a les 18:30h a la plaça Espanya, es preveu massiva. De moment, columnes de manifestants provinents de diversos barris de Barcelona i dels municipis adjacents van arribant en bloc a la capital catalana. Un exemple és la columna del Baix Llobregat, com mostra l'Agència 8M. 

Seguiment molt important en l'Ensenyament, menor en d'altres àmbits

El seguiment de la vaga feminista d'aquest divendres a les universitats catalanes s'ha situat a les 12h en un 72,44% entre estudiants i treballadors, segons xifres de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. Un comunicat del departament situa en un 18,5% de seguiment en els treballadors del Metro; en un 1,6% en els de l'Autobús; en un 5,71% el dels Ferrocarrils de la Generalitat i en un 7,69 el de Rodalies.

Pel que fa a l'ensenyament, els treballadors de les escoles públiques han tingut un seguiment de l'aturada feminista del 9,5%; mentre que les concertades han registrat un 8,9% i les privades un 7,5%. El Departament d'Educació ha assenyalat que la vaga d'estudiants en els cursos de tercer i quart d'ESO, de primer i segon de Batxillerat i els cicles de formació professional de grau mitjà i superior ha arribat al Vallès Occidental a un seguiment del 80,47%, el més elevat El menys elevat s'ha registrat a Girona, on ha tingut una incidència del 25,68%, mentre que en el
Consorci d'Educació de Barcelona s'ha situat en el 28,69%. A la sanitat el seguiment ha estat inferior al 3% i a la funció pública al voltant del 7%. 

Fotogaleria de la manifestació estudiantil de la vaga

Una manifestant crida consignes durant la manifestació estudiantil de la vaga feminista del 8-M. JOEL KASHILA
Un instant de la mobilització estudiantil durant la vaga feminista del 8-M a Barcelona. JOEL KASHILA.
Panoràmica de la manifestació estudiantil de la vaga feminista a la Via Laietana de Barcelona. JOEL KASHILA

14.00h. Manifestacions massives al migdia

A banda de Barcelona, al migdia s'han fet manifestacions i concentracions en múltiples ciutats catalanes. Per exemple, a Vic centenars de persones s'han concentrat a la plaça Major, on s'ha llegit un manifest, que entre d'altres qüestions critica la desigualtat salarial, la violència de gènere i les múltiples conseqüències del patriarcat que pateixen les dones. A Girona, s'han manifestat al voltant de 1.500 persones al migdia, a Tarragona, unes 2.000; un miler a Reus, i al voltant de 5.000 a Sabadell.  

La plaça Major de Vic s'ha omplert per la vaga feminista. SARA BLÁZQUEZ

També a les 12h del migdia, centenars de periodistes i professionals de la comunicació s'han concentrat per segon any consecutiu als Jardinets de Gràcia de Barcelona, per denunciar la desigualtat, i l'assetjament, que segueixen patint.  També han exigit als mitjans de comunicació que utilitzin un tractament informatiu "rigorós" en els casos de violència de gènere i que adoptin mesures de prevenció d'aquest tipus de violència a les empreses. A més a més, han reclamat l'eradicació de totes les violències masclistes, han denunciat la bretxa salarial del sector, casos d'assetjament sexual i que els atacs en l'entorn de la comunicació digital "pel sol fet de ser dones s'ha intensificat" i, en canvi, "continuen amb una gairebé completa impunitat". 

Concentració de periodistes als Jardinets de Gràcia de Barcelona amb motiu de la vaga feminista. NEUS MOLINA

13:05h. Desenes de milers d'estudiants es manifesten al centre de Barcelona.

Massiva manifestació de les estudiants al centre de Barcelona. La marxa, convocada amb motiu de la vaga feminista del 8-M, ha arrencat de la plaça Universitat al voltant de les 12h, i segons el Sindicat d'Estudiants ha reunit unes 50.000 persones. Sota el lema "Contra la violència masclista, la justícia patriarcal i franquista i l'opressió capitalista", la marxa ha tingut un ambient festiu i s'hi han cridat consignes com "Sense la dona no hi ha revolució", "Visca la lluita feminista", "Fora el masclisme dels nostres barris", "No és no i allò altre és violació" i "No ens miris, uneix-t'hi".

La mobilització estudiantil de la vaga feminista del 8-M. EUROPA PRESS.

12:45h. Gran seguiment de la vaga a les universitats.

El seguiment de la vaga a les universitats catalanes és molt alt, segons han informat a Europa Press fonts de les universitats. A l'Autònoma de Barcelona (UAB), hi ha hagut un seguiment total sense docència en les facultats de Comunicació, Educació, Traducció i Interpretació, Polítiques, Dret, Filosofia i Psicologia, mentre que en altres com Veterinària, Enginyeria i Medicina és del 50%. A la de Barcelona (UB), Dret, Educació, Filosofia o Geografia i Història han registrat un seguiment del 100%, i a la resta ha estat entre el 60% i el 90%, excepte Ciències de la Terra, Economia o Medicina, amb menys del 50%.

A la de Girona (UdG) el seguiment dels universitaris està sent "massiu i s'està realitzant poca activitat docent", i a la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona el seguiment de les estudiants és del 82%. La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha aturat l'activitat acadèmica fins a les 11 hores al campus de Ciutadella.

Campus de la UPF al Poblenou tancat per la vaga feminista. JOEL KASHILA

12.10h. Continuen els actes arreu de Catalunya

Continuen les mobilitzacions arreu de Catalunya per la vaga feminista d'aquest 8 de març. Entre d'altres accions, a Barcelona hi ha hagut certa tensió entre manifestants de la CNT i CCOO, ja que les primeres retreien a les segones que el sindicat no donés suport a la vaga de 24 hores. També s'han llegit manifestos a diversos punts de la ciutat, i de Catalunya, i a les 12h ha arrencat una massiva manifestació estudiantil a la plaça Universitat. 

Cercavila feminista al barri de la Sagrada Família. JOEL KASHILA

11:00h. Cercavila al Mercat de la Sagrada Família.

Nombroses facultats estan tancades aquest divendres amb motiu de la vaga feminista. També hi ha cercaviles durant el migdia arreu. Al barri de la Sagrada Família, per exemple, el cercavila feminista ha entrat al mercat, per informar les diverses de les raons de la mobilització. 

Cercavila del 8-M al Mercat de la Sagrada Família. JOEL KASHILA

10:40h. Cercavila de les Kellys al Poblenou.

Les Kellys, les netejadores d'hotels que des de fa alguns anys s'han apoderat a través de l'autoorganització, també participen activament a la vaga feminista d'aquest 8 de març. A Barcelona han protagonitzat una cercavila que ha sortit del centre de la ciutat per acabar al Poblenou. Hi han assistit desenes de persones. 

Las Kellys protesten pels carrers de Barcelona. /JOEL KHASILA

10:30h. Denúncia de la Llei d'Estrangeria a Vic.

L'antiracisme és, probablement, un dels elements centrals de la vaga feminista d'aquest any. A Vic, per exemple, unes 200 dones fan una marxa pel centre de la ciutat. La primera aturada ha estat als jutjats de primera instància, per denunciar la Llei d'estrangeria. La mobilització la convoca el comitè 8-M d'Osona i Lluçanès.   

Unes 200 dones es mobilitzen pel centre de Vic pel 8-M. NÚRIA FARRÉS

10:15h. Càrregues dels Mossos a Manresa.

Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra, concretament de la unitat ARRO, han carregat contra les dones que es mobilitzen a Manresa, en concret quan estaves a les portes del Mercadona de la capital del Bages. El comitè 8-M de la ciutat ha denunciat l'agressivitat dels agents i considera el cos i el conseller d'Interior, Miquel Buch, "còmplices de la violència contra les dones". 

10:00h. Marxa antiracista per visibilitzar l'absència de les treballadores internes que no poden fer vaga

​Un centenar de persones es manifesten per la Via Augusta de Barcelona amb crits de “ni esclaves ni domesticades” per visibilitzar l’absència de les treballadores internes que no poden fer vaga. La mobilització l’ha convocat la comissió de migrades i antiracista de la vaga feminista. Entre d'altres qüestions, reclamen que l'Estat espanyol ratifiqui el conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball, que permetria garantir unes condicions mínimes a les treballadores de la llar. La marxa acabarà a la plaça Catalunya.  

09: 40h. Accions a moltes ciutats.

Durant el matí hi ha accions a molts municipis catalans, mentre que a Barcelona n'hi ha a tots els districtes. Agents dels Mossos d'Esquadra han actuat on s'han fet els principals talls de trànsit, com a la Gran Via, mentre que han impedit que les manifestants ocupessin la C-16 a Terrassa. A Lleida un piquet a tallat l'accés a l'estació d'autobusos. Olot, Girona, Tarragona són altres ciutats amb mobilitzacions, però la llista és gairebé inacabable. 

09:00h. Tall de trànsit i ocupació de les vies a l'estació de Sant Cugat del Vallès

Des de primera hora del matí hi ha hagut mobilitzacions, que s'han traduït en piquets informatius i talls de trànsit a diversos punts de Catalunya, sobretot al voltant de Barcelona. A Sant Cugat del Vallès s'han ocupat durant uns minuts les vies del tren a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), una acció de record a les activistes que l'any passat van ser identificades i després denunciades després de fer el mateix. A Barcelona hi ha hagut talls de trànsit a la Travessera de Dalt, a l'alçada de la plaça Lesseps; a l'Avinguda Diagonal, que ha provocat cues de fins a cinc quilòmetres, a la Gran Via, als barris de Sarrià, Gràcia, Sant Andreu. Al voltant de les 9h, el trànsit s'havia normalitzat a la majoria de punts. 

21:30h. Milers de dones es manifesten a "la nit és nostra"

Les mobilitzacions del 8-M van arrencar dijous al vespre, amb diverses marxes nocturnes. La més important va fer-se a Barcelona, on nilers de dones van manifestar-s'hi per protestar contra el patriarcat i la violència masclista. S'hi van escoltar consignes com "La nit és nostra, cap agressió sense resposta", "Contra el patriarcat, lluita directa", "Si ens toquen a una, ens toquen a totes", "Ni un pas enrere" i "Capital i patriarcat, aliança criminal". Aquesta manifestació, convocada pel moviment feminista i no mixta, va iniciar-se cap a les 20 hores a la parada de metro d'Horta.

La manifestació noctura del 8-M a Barcelona. EUROPA PRESS