Público
Público

La Fiscalia rebutja les querelles contra Puigdemont, Boye, els exiliats i la jutge belga

El ministeri públic es mostra a favor d'arxivar les querells presentades per VOX i l'associació de juristes 24DOS. CFonsidera que la jurisdicció espanyola "no és competent per conèixer els fets", així com que "no hi concorren els elements dels delictes indicats".

Carles Puigdemont, amb els exconsellers Clara Ponsatí, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, a Brussel·les en una imatge d'arxiu. EFE

públic / Agències

Bona notícia judicial per a Puigdemont i la resta de polítics catalans a l'exili. La Fiscalia de l'Audiència Nacional s'ha mostrat aquest dijous a favor que s'arxivin les querelles que van presentar el partit d'ultradreta Vox i l'associació de juristes Moviment 24DOS contra l'expresident Carles Puigdemont, el seu advocat Gonzalo Boye,i la jutge belga que va admetre la demanda civil contra el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Les querelles de Vox i 24DOS també anaven dirigides contra els quatre exconsellers exiliats -Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig- i fins tot contra la traductora de demanda a Llarena.

La querella de Moviment 24DOS els atribuïa els delictes de prevaricació, usurpació de funcions, fals testimoni i falsedat documental, mentre que Vox va denunciar pels delictes de rebel·lió o sedició, contra la pau i independència de l'Estat espanyol, usurpació de funcions i prevaricació.

Després d'analitzar el contingut de totes dues querelles, l'escrit de la Fiscalia, que està signat pel tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, considera que la jurisdicció espanyola "no és competent per conèixer els fets", així com que "no hi concorren els elements dels delictes indicats".

En primer lloc, pel que fa al delicte de rebel·lió i sedició, la Fiscalia opina que en l'actuació de la jutge del Tribunal de Primera Instància Francòfon de Brussel·les, Anne Dessy, "no concorren ni les accions ni les finalitats que exigeix ​​la persecució d'aquests delictes ".

Sobre la rebel·lió, recorda que "no concorren les accions d'alçament violent i públic" exigides en el Codi Penal, i "el mateix cal dir del delicte de sedició", ja que "no concorre l'acció típica de l'alçament públic i tumultuari en l'exercici d'una acció judicial per desafortunada o malintencionada que sigui ".