Público
Público
PRESOS POLÍTICS

La Fiscalia també s'oposa a un permís de 72 hores per a Sànchez per "manca de penediment"

La setmana passada ja va refusar que es concedeixi un permís penitenciari de tres dies a Jordi Cuixart. Entre d'altres arguments, el ministeri públic aporta una entrevista a 'El Mundo' en què l'expresident de l'ANC diu que no demanarà l'indult. Sànchez va tenir un permís de 48 hores fa dues setmanes i, en principi, podria sortir de la presó tres dies entre setmana per fer tasques de voluntariat.

Jordi Sànchez, en sortir de la presó de Lledoners gràcies al seu primer penitenciari. EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO
Jordi Sànchez, en sortir de la presó de Lledoners gràcies al seu primer penitenciari. EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

públic

Com ja va fer la setmana passada amb Jordi Cuixart, la Fiscalia s’ha oposat aquest divendres a què l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez tingui un permís penitenciari de 72 hores per sortir de la presó de Lledoners. En un informe presentat davant el jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Barcelona, que ha d'avalar la proposta de la presó de Lledoners, el fiscal sosté que és "prematur" concedir aquest permís i argumenta l’oposició per la "manca de penediment" del pres polític. En concret, la Fiscalia veu la petició del permís de tres dies com a "prematur, injustificat i improcedent".

El veu prematur perquè considera que ha passat poc temps amb relació a la sentència de nou anys que el Suprem li va imposar a Sánchez, si bé ja ha complert una quarta part de la condemna i, per tant, té dret a rebre permisos. A més a més, afegeix que el també exdiputat de JxCat al Congrés no ha assumit els fets "delictius" i que no segueix tractament penitenciari. Una de les proves que ofereix la Fiscalia per justificar la seva posició és una entrevista a El Mundo en què l’exdiputat diu que no demanarà l’indult.

Sànchez sí que ha gaudit d’un permís de 48 hores, en concret fa un parell de setmanes, en el que va suposar les seves primeres hores de llibertat més o menys real després de més de 800 dies empresonat. La Fiscalia no pot pronunciar-se en els permisos de dos dies, perquè no passen per la supervisió judicial i els concedeix directament la Junta de Tractament de la presó.

Resta per veure quina decisió pren la jutge de vigilància penitenciària sobre les peticions de Sànchez i Cuixart per poder sortir tres dies de la presó de Lledoners. Si les tomba, les defenses podrien recórrer i hauria de ser l’Audiència de Barcelona qui s’hauria de pronunciar. A més a més, la jutge també haurà de donar el vistiplau a l’aplicació de l’article 100.2 als dos presos polítics, que permetria al president d’Òmnium Cultural sortir cinc dies a la setmana del centre penitenciari per anar a treballar a la seva empresa i tres a Sànchez per realitzar tasques de voluntariat. En ambdós casos, però, haurien d’anar a dormir a la presó.