Público
Público

La Generalitat demana una reunió al Govern espanyol perquè doni explicacions sobre les relacions entre Es Satty i el CNI

Ho fa la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, a través d'una carta adreçada a la vicepresidenta estatal, Carmen Calvo, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. A més a més, el Govern demana la creació d'una comissió d'investigació al Congrés sobre l'assumpte, després de les revelacions de 'Público', i que els representants de l'Estat assisteixin a la comissió que hi ha en marxa al Parlament. 

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo. / EFE - FERNANDO VILLAR

PÚBLIC

Moviment institucional arran de l’exclusiva de Público sobre les relacions del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) amb Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll i el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost de 2017. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha enviat una carta a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i a la ministra de Defensa, Margarita Robles, en la qual sol·licita una reunió perquè el govern estatal s’expliqui després de les revelacions periodístiques.

En el text, Budó exposa que les informacions “han creat una forta alarma i rebuig social”. “Són informacions que posen en dubte l’actuació d’algunes institucions de l’Estat. I són informacions que contradiuen les informacions oficials que s’havien donat fins ara”. En concret, la consellera reclama la concreció d'una "reunió, amb el format que designeu, per informar i donar les explicacions que considereu, i que serveixin per aturar aquesta situació i, en la mesura d’allò possible, acabar amb l’alarma social generada”.

A més a més, el Govern planteja dues demandes més. La primera, que el Govern espanyol doni suport a través del PSOE la creació d'una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats per a "aclarir la veritat sobre els successos", especialment sobre la relació entre l’imam de Ripoll i el CNI. El març de 2018, el Congrés va vetar la creació d'una comissió d'aquest tipus, proposada per ERC i PDeCAT, amb els vots en contra de PSOE, PP i Cs. 

En segon lloc, també reclama que el Govern espanyol doni instruccions als representants d'institucions de l'Estat perquè assisteixin a la comissió d'investigació sobre el tema que sí que va crear el Parlament, ja que diversos han declinat fer-ho.

Resposta de la ministra de Defensa

Margarita Robles s'ha manifestat disposada la disposició a comparèixer al congrés o davant l’autoritat judicial per tractar sobre els atemptats del mes d'agost a Barcelona i Cambrils però ha assenyalat que pot respondre per l'activitat dels agents del CNI mentre ella ha estat ministra només.

‘Respondré sobre allò que faci referència a la gestió del meu govern, no sobre el que hagi passat amb anterioritat, perquè no ho puc conèixer’, ha dit la ministra de Defensa en funcions en relació a les informacions de Público que assenyalen la relació que va mantenir l’imam de Ripoll amb el CNI, i en resposta a la carta que li ha adreçat la consellera de Presidència de la Generalitat.

Robles ha afegit, d'altra banda, que el director dels serveis secrets espanyol en aquell moment, Félix Sanz Roldán, va comparèixer al congrés en la comissió de secrets i que tots els grups parlamentaris van poder preguntar el que van voler. 

Reproducció de la carta de Meritxell Budó

¿Te ha resultado interesante esta noticia?