Público
Público

GUARDIA CIVIL-REFERENDUM L'associació de juristes Drets es querella contra la Guàrdia Civil

La denúncia va dirigida contra els agents de la Guàrdia Civil de la comandància de Travessera de Gràcia de Barcelona per una possible comissió de delictes de falsedat en document oficial i usurpació de funcions públiques o judicials

Publicidad
Media: 1
Votos: 1

Imatge de la doble protesta que ha tingut lloc aquest dilluns davant la caserna de la Guàrdia Civil a Travessera de Gràcia. FOTO: EFE/Quique García

L'associació de juristes Drets ha presentat una querella com a acusació popular contra la Guàrdia Civil pels interrogatoris a càrrecs del Govern, i, per aclarir els fets, ha demanat que se citi a declarar com a testimoni al delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo.

La querella de Drets va dirigida contra els agents de la Guàrdia Civil de la comandància de Travessera de Gràcia de Barcelona per una possible comissió de delictes de falsedat en document oficial i usurpació de funcions públiques o judicials.

En un comunicat, Drets conclou que el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, ​​del qual van partir les diligències, "podria estar investigant d'amagat el referèndum l'1 d'octubre com a causa general sense cap fonament i, alhora, la Guàrdia Civil actuaria sense cobertura judicial ".

En aquest sentit, l'entitat posa en relleu que s'ha citat a diferents treballadors públics de la Generalitat i representants de la societat civil quan, assenyala el comunicat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha remarcat que les diligències de la Guàrdia Civil no havien estat sol·licitades pel magistrat d'instrucció.

Drets demana que s'aclareixi aquesta "contradicció" i alhora denuncia que el jutjat d'instrucció número 13 hagi ordenat declarar secretes les diligències incoades contra l'exsenador d'ERC Santi Vidal, el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Josep Lluís Salvadó, i el director de l'Institut d'Estudis del Autogovern, Carles Viver Pi Sunyer, per diferents querelles que s'havien presentat contra ells.

Per a l'associació, aquest secret de sumari "no permet aclarir quina relació tenen amb aquesta investigació els interrogatoris a alts càrrecs del Govern o el fet que es personin al Teatre Nacional de Catalunya diversos agents policials arran d'un acte organitzat per Junts pel Sí ".

Drets denuncia la "passivitat" del ministeri fiscal i la "inacció" d'Enric Millo, a qui demanen, com a màxim responsable de les forces i cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya, que se li citi a declarar en qualitat de testimoni perquè aclareixi els fets denunciats.