Público
Público

IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA El Govern central confirma que usarà el 155 per limitar la immersió en català a l'escola

El ministre Méndez de Vigo deixa clar que modificarà el sistema de preinscripció escolar a Catalunya per "garantir" la "llibertat dels pares" a "elegir la llengua vehicular" de l'ensenyament. Defuig aclarir si aquesta modificació passa per incloure una casella per escollir la llengua, com demanen entitats espanyolistes. Evita també aclarir si es mantindrà el màxim d'un 25% del temps de classe en castellà, tot i que remet a sentències judicials que així ho fixen. El ministre aprofita el 155 per renovar convenis amb escoles concertades, i declina precisar si això inclou les que segreguen per sexe.

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, i el ministre portaveu i titular d'Educació, Cultura i Esports. Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres. La Moncloa.

El Govern espanyol confirma les amenaces al model d'immersió lingüística en català a l'escola pública. El ministre portaveu i d'Ensenyament, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest divendres que l'executiu té la intenció d'usar el 155 per modificar immediatament el mecanisme de preinscripció a les escoles catalanes i "garantir" el "dret dels pares a elegir la llengua vehicular dels seus fills". Les paraules de Méndez de Vigo arriben l'endemà que des del mateix govern de Mariano Rajoy s'enviessin missatges que apuntaven a incloure en els formularis de preinscripció una casella on els pares puguin elegir la llengua vehicular de l'ensenyament, i després de reunir-se amb representants d'entitats que s'oposen a la immersió. El ministre, no obstant, ha rebutjat precisar en quin sentit pensen modificar la preinscripció.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i preguntat per les filtracions del dia anterior, Méndez de Vigo ha confirmat que el seu departament durà a terme una modificació dels mecanismes de preinscripció –que aquest any es preveu que comenci a Catalunya el mes d'abril– "en aplicació del 155", que ha "atribuït la gestió" de les conselleries als ministeris, segons ha recalcat. El ministre ha recordat que en cursos anteriors "el ministeri no va estar d'acord" amb la forma com la Generalitat duia a terme la preinscripció, perquè "no garantia de forma suficient el dret dels pares a elegir la llengua vehicular de l'escolarització dels seus fills", i que va presentar recursos al Constitucional.

Preguntat directament per si aquestes modificacions passen per incloure una casella d'elecció de llengua –una vella reivindicació d'entitats espanyolistes i que s'oposen a la immersió a Catalunya–, Méndez de Vigo ha declinat precisar-ho. "No he parlat de casella per res", ha arribat a dir. Sí que ha confirmat que l'executiu està decidit a tirar endavant la modificació. "Ho farem", ha afirmat. "No és un globus sonda", ha remarcat.

El ministre tampoc ha volgut detallar les mesures concretes que pensa aplicar l'Executiu –"hi estem treballant", ha dit–. Però sí que ha deixat clar que es tracta d'adequar "l'aplicació de la llei" a les sentències judicials, per "garantir el dret" a l'elecció lingüística. En aquest sentit, diverses resolucions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem, que donaven la raó a famílies que havien demanat escolarització en castellà per als seus fills, fixaven un percentatge mínim del 25% d'hores lectives en aquesta llengua –quan les famílies n'havien demanat un 50%–, a la vegada que mantenien el català com a "llengua vehicular". 

El subtext de les paraules de Méndez de Vigo ha semblat en alguns moments apuntar a la possibilitat que els alumnes catalans puguin escolaritzar-se en castellà com a "llengua vehicular" –expressió que ha fet servir textualment el ministre–. Preguntat directament sobre el percentatge del 25%, però, Méndez de Vigo ha admès la xifra a contracor: "Aquí ho té", ha dit només, remetent-se de nou a les sentències judicials. Sempre sense parlar de "caselles", ha afirmat que l'objectiu és que els pares puguin fer la seva elecció "de forma no personalitzada, sinó col·lectiva", en al·lusió al fet que les famílies que volen un percentatge superior de temps lectiu en castellà per als seus fills han de demanar-ho ara de forma individual i a iniciativa pròpia. 

Renovació de concerts i segregació per sexe

El ministre també ha anunciat una altra mesura en virtut del 155. Aquest cop, ja ferma. El ministeri ha decidit "renovar els concerts educatius" de les escoles concertades d'ensenyament Infantil i Secundària a Catalunya. El ministre no ha precisat si es tracta de tots els concerts fins ara vigents, i només ha explicat que la mesura s'aplicava perquè aquests concerts, que afecten 1.956 grups –987 d'Infantil i 969 de Secundària– havien caducat.

Méndez de Vigo ha rebutjat precisar si entre aquests concrets renovats es troben el d'escoles catalanes que segreguen els alumnes per sexes, malgrat que tot apunta en aquesta direcció. L'ús del 155 per renovar aquests concerts s'avançaria a les converses dels partits independentistes per formar Govern, i, concretament, a la intenció de la CUP d'incloure en aquest acord la no renovació dels convenis a les escoles –algunes d'elles, vinculades a l'Opus Dei– que segreguen per sexes. Fa tres setmanes, de fet, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez va donar per fet que la seva formació havia arribat a un acord amb JxCAt i ERC per no renovar aquests concerts.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?