Público
Público
PRESOS POLÍTICS

El jutge rebutja el criteri de la Fiscalia i no suspèn de forma preventiva el tercer grau de Forcadell i Bassa

Aplica un criteri diferent que el jutjat de vigilància penitenciària de Lledoners, que en rebre el recurs de la Fiscalia ha suspès amb efectes immediats aquest règim penitenciari per Rull i Turull, igual que ja havia fet amb Cuixart, Sànchez, Junqueras, Forn i Romeva.  

L'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, sortint de la presó de Was-Ras després d'obtenir el tercer grau penitenciari. ALBERT CADANET / ACN
L'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, sortint de la presó de Was-Ras després d'obtenir el tercer grau penitenciari. ALBERT CADANET / ACN

PÚBLIC 

El jutge de vigilància penitenciària 1 de Catalunya ha rebutjat suspendre de forma preventiva el tercer grau de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa. Aplica així un criteri diferent que el jutjat de vigilància penitenciària de Lledoners, que ha suspès amb efectes immediats el dels exconsellers Josep Rull i Jordi Turull després del recurs de la Fiscalia, igual que ja havia fet aquest dimarts amb l'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Joaquim Forn i Raül Romeva, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La Fiscalia havia presentat també recurs per Forcadell, però no ha estat resolt fins avui. En el cas de Bassa, el ministeri públic l'ha presentat aquest matí, juntament amb el dels exconsellers Josep Rull i Jordi Turull.

Considera que no s'ha de paralitzar perquè la llei només preveu la suspensió cautelar quan es presenta el recurs d'apel·lació davant del tribunal sentenciador

El jutge ha admès a tràmit el recurs contra el tercer grau però considera que mentre l'estudia no s'ha de paralitzar, perquè la llei només preveu la suspensió cautelar quan es presenta el recurs d'apel·lació davant del tribunal sentenciador, en aquest cas, el Suprem. Per això, dona deu dies a les afectades perquè presentin al·legacions al recurs de la Fiscalia.

Pel que fa als motius del recurs, el ministeri públic al·lega la gravetat de la pena, incompatibilitat del tercer grau amb els objectius de reinserció i reeducació de la pena, falta de modificació de l'actitud dels penats respecte els delictes pels quals van ser condemnats, falta de tractament, i buidat del contingut de la pena, entre altres. Dimarts, poques hores després que presentés el recurs, tots els presos contra els quals havia recorregut, menys Forcadell, es van veure obligats a retornar a la presó de Lledoners.

A més a més, dos dels fiscals del judici al Procés -Javier Zaragoza i Jaime Moreno- han demanat que se suspengui l'aplicació del 100.2 als presos polítics, per tal d'impedir que puguin sortir a treballar, exercir tasques de voluntariat o tenir cura d'algun familiar mentre estan en segon grau. El jutjat de vigilància penitenciària número 1 ha rebutjat pronunciar-se al respecte en el cas de Bassa, ja que considera la situació superada degut a la concessió del tercer grau.

Turull i Rull reingressen a Lledoners

Els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull han tornat a la presó de Lledoners. Turull, que aquest dijous se l'ha vist més abatut davant de la concentració de persones que s'han desplaçat fins al centre penitenciari per donar-los suport, ha assegurat que la decisió de tornar als dos presos polítics a un segon grau estricte "va d'escarment". "Nosaltres hem estat uns representants i volem ser dignes per tots vosaltres", ha assegurat. D'altra banda, ha demanat a la població i als polítics que continuïn amb la lluita independentista. "Gas a fondo. Això va de dignitat, de democràcia. Visca Catalunya lliure!", ha conclòs.

Per la seva part, Rull ha tingut un to més dolç quan s'ha dirigit als manifestants. "Ara perquè portem la mascareta, però el somriure no els el prendran mai", ha assegurat. "La nostra és una causa per la llibertat expressada en positiu. Guanyarem el somni", ha assegurat. Ara bé, quan ha parlat amb els mitjans, Rull ha tingut un to més contundent. Ha criticat que "el Govern espanyol progressista romangui indiferent a aquesta infàmia en termes democràtics" i ha afegit que el problema ara el tenen els independentistes catalans però que "el tindrà qualsevol que gosi discrepar" contra l'Estat.

"No ens somatrem a cap programa de tractament per canviar les nostres idees lícites, democràtiques que sempre hem defensat pacíficament". Ha anunciat que presentaran un recurs contra la decisió judicial però no s'ha mostrat molt esperançat. "Davant de qui recorrerem?", s'ha preguntat.