Público
Público
cas 'kitchen'

L'exministre Jorge Fernández Díaz, imputat pel cas 'Kitchen' d'espionatge policial

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló ha citat com investigat a l'exministre de l'Interior en la peça 'Kitchen' del cas 'Tàndem'. El magistrat ha rebutjat incloure a l'exsecretaria general del PP i exministra María Dolores de Cospedal, com també demanaven els fiscals Anticorrupció.

L'exministre d'Interior i membre del PP, Jorge Fernández Díaz. Jesús Hellín / Europa Press
L'exministre d'Interior i membre del PP, Jorge Fernández Díaz. Jesús Hellín / Europa Press

efe i julia pérez

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló ha citat com investigat a l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz en la peça 'Kitchen' del cas 'Tàndem'. S'investiga una suposada trama parapolicial per espiar l'extresorer del PP Luis Bárcenas, qui cercava documents comprometedors per a dirigents del partit. L'objectiu era que la justícia no tingués a aquestes informacions. No obstant això, el magistrat ha rebutjat incloure a l'exsecretaria general del PP i exministra María Dolores de Cospedal, com també demanaven els fiscals Anticorrupció.

En un acte, el magistrat acorda citar a declarar el pròxim 29 d'octubre a l'ex secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez -que ja estava imputat-, i un dia després a qui va ser el titular del Ministeri de l'Interior, Fernández Díaz.

"Participació directa del ministre"

El magistrat explica que resulta necessària, útil i pertinent la compareixença de Fernández Díaz com investigat, ja que les investigacions practicades fins ara permeten situar el centre nuclear de l'operació en el Ministeri de l'Interior, "des d'on s'hauria dirigit i coordinat tota l'operativa, presumptament amb la participació directa del ministre i actuant per delegació d'aquest, pel que sembla, el secretari d'Estat de Seguretat".

Aquesta peça separada és la número 7 i es va obrir en 2018 en descobrir-se que, entre la documentació intervinguda en el domicili de Villarejo, s'evidenciava l'existència d'un encàrrec provinent d'alts càrrecs d'Interior per obtenir informació i documentació de Bárcenas, encàrrec que es va deure "exclusivament a la seva condició de comissari" de Policia Nacional, diu el jutge.

La recerca se centra en la xarxa policial paral·lela dirigida per Martínez i el llavors Director Adjunt Operatiu (DAO) de la Policia Nacional, Eugenio Pino, i el comissari Enrique García-Castaño, entre altres integrants de l'anomenada policia patriòtica i que estan imputats en el cas Villarejo.

García Castelló considera especialment revelador de la importància de l'excúpula del Ministeri en el desenvolupament d'aquesta operació, el pagament al xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, de quantitats mensuals abonades pel que sembla amb càrrec als fons reservats procedent d'Interior, la qual cosa segons l'instructor, "evidència el coneixement dels fets per part de comandaments superiors de l'organisme".

Pagament amb fons reservats

El xofer de Bárcenas va ser captat i convertit en agent infiltrat, per al que va rebre un total de 53.000 euros procedents de fons reservats. La Secretaria d'Estat de Seguretat no ha justificat davant el Jutjat Central d'Instrucció 6 l'origen d'aquests pagaments, a pesar que van ser desclassificats pel Consell de Ministres al desembre de 2018 i maig de 2019 a petició del jutge.

El magistrat explica a més en l'acte que el xofer va obtenir una plaça de funcionari de la Policia Nacional com a part del pagament, després de superar un procés d'oposició. Aquest fet "requeria necessàriament la participació de càrrecs amb capacitat d'influència suficient en el Ministeri".

García Castelló entén que abans d'abordar la citació sol·licitada per la Fiscalia respecte de Cospedal i el seu marit, s'imposa, a la vista de l'avanç de la recerca, citar de nou a Francisco Martínez qui en les seves primeres citacions no va voler declarar i que ha manifestat la seva voluntat de comparèixer de nou en presència judicial.

Martínez Vázquez, el número dos de Fernández Díaz, ha mostrat aquesta voluntat de declarar, una vegada alçat el secret del sumari. I està disposat a comptar al jutge tot el que sap.

El magistrat cita també com a testimonis a l'exdirector de Comunicació d'Interior Juan José Esteban i a altres tres persones, el sacerdot Silverio Nieto, l'exdirector de Gabinet de Martínez, Jorge Sanchís Bordetas, i a Icíar Castro Álvarez. Tots ells seran interrogats sobre les seves converses amb Martínez.

Robatori al 'zulo' de l'extresorer del PP

Anticorrupció destacava en el seu escrit que tant el ministre com Martínez mantenien "comunicacions directament relacionades amb la infiltració en el zulo" on Luis Bárcenas guardava els seus enregistraments de converses amb dirigents del PP que hauria cobrat sobresous i comissions il·legals. Aquestes converses -va explicar el fiscal al jutjat- coincideixen en el temps amb el moment en què el xofer de Bárcenas "va obtenir la informació que es buscava i que va emmagatzemar en dispositius electrònics que van ser suposadament lliurats a Eugenio Pino".

El 'zulo' de Bárcenas -com així ho denominava Villarejo- va ser localitzat per aquesta trama en un local del carrer General Díaz Porlier de Madrid, segons es desprèn dels enregistraments intervinguts al comissari. A l'estiu de 2013 es va produir un accés il·legal a aquest immoble i part de la documentació robada "podria estar en poder de García Castaño", segons el magistrat.

El comissari García Castaño -àlies Gros, Big o Talla en la trama- "estaria al corrent de l'operació, assumint, pel que sembla, el desenvolupament del treball de camp", explica el jutge en l'acte.

Fets greus comesos per servidors de l'Estat

El magistrat conclou que és Interior l'òrgan des d'on es va poder desplegar l'operació. I, encara que donat el moment de la recerca no es descarta cap hipòtesi, considera que aquest és el moment d'aprofundir els "indicis tangibles" i "evidències sòlides" en aquesta investigació "de la qual es desprenen fets greus presumptament comesos per servidors de l'Estat i que exigeixen una recerca profunda".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?