Este artículo se publicó hace 4 años.
L'extresorer de CDC declara que Artur Mas coneixia el blanqueig de capitals del partit
Daniel Osàcar afirma que l'expresident estava al cas d'un sistema controlat per Germà Gordó, exgerent de CDC i exconseller del Govern, a través del qual diversos càrrecs de la formació feien donacions que servien per blanquejar les comissions il·legals rebudes per part d'empreses privades.
Barcelona-Actualitzat a
Definitivament l'extresorer de Convergència Daniel Osàcar ha canviat d'estratègia per defensar-se dels escàndols de corrupció que l'afecten. I ha decidit engegar el ventilador i esquitxar directament l'expresident del Govern Artur Mas. Si la setmana passada Osàcar, que té 85 anys i està complint condemna pel cas Palau, ja va admetre davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata el blanqueig de capitals de CDC, aquest dimarts ha anat més enllà i ha manifestat que Artur Mas coneixia aquestes pràctiques. Amb tot, ha assegurat que qui controlava el sistema de blanqueig era l'exgerent del partit i exconseller del Govern, Germà Gordó. Mas sempre havia dit que desconeixia l'existència d'aquest tipus de pràctiques.
Osàcar ha canviat d'advocat les darreres setmanes i ha virat d'estratègia abans de sotmetre's a judici pel cas 3%, que investiga les comissions il·legals que diverses empreses haurien pagat a la formació a canvi de l'adjudicació de contractes públics. En aquesta ocasió, Osàcar ha estat citat a declarar per segona vegada en una setmana en el marc de la investigació d'una peça separada del cas, en què hi ha imputats des de l'estiu els exconsellers de la Generalitat Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macías, a banda de diversos antics càrrecs del partit com Carles Flamerich, Marc Guerrero, Víctor Vila, Jordi Moltó, Gloria Renom, Xavier Crespo, Montserrat Candini i Eduard Freixedes.
En resposta a preguntes del jutge i del fiscal, Osàcar ha explicat que a finals del 2009 i 2010, quan es preveia que els comptes del partit no quadressin i hi hagués pèrdues, es demanava a alts càrrecs que fessin transferències extraordinàries al partit. Més tard se'ls oferia el retorn dels diners en metàl·lic, cosa que Puig, Rigau, Macias, Flamerich i Xavier Trias no van acceptar, i per tant els exculparia, segons Osàcar.
En canvi, l'extresorer ha dit que Jané, Guerrero, Moltó, Renom, Crespo, Candini i Freixedes sí que van acceptar els diners en metàl·lic, que ell mateix els entregava. Si sobraven diners en metàl·lic, ell mateix els retornava a Gordó. Segons la instrucció de De la Mata, hi ha indicis que les donacions que aquests van fer al partit entre el 2009 i el 2012 eren "actes d'aflorament de diner procedent de delictes realitzats per persones pròximes a CDC seguint un pla superior traçat pels jerarques del capital". Dit d'una altra manera, una manera de blanquejar les suposades comissions il·legals rebudes a canvi de contractes.
Osàcar, condemnat a tres anys i mig de presó pel cas Palau, compleix condemna des del juliol, si bé ho fa un pis tutelat de la Generalitat pel seu estat de salut i avançada edat. A més a més, se li va concedir el tercer grau.
Mas nega haver donat "cap instrucció"
Les paraules d'Osàcar han provocat la reacció d'Artur Mas, que ha negat haver donat mai "cap instrucció" per derivar a exalts càrrecs de CDC les donacions opaques d'empresaris al partit. "No hi havia instruccions per a aquest tipus de pràctiques i, a més, estic 100% convençut que tots els que aportàvem diners a CDC ho fèiem a canvi de res", ha assegurat en declaracions a la premsa. També ha criticat que Osàcar hagi fet aquestes "suposicions" sense aportar certeses: "Quan estàs en un procés penal les coses no poden ser de crec que si o crec que no. Els fets han de ser fets perquè les conseqüències son molt greus".
Més curioses han estat les reaccions dels presidents dels grups parlamentaris d'ERC i JxCat. Sergi Sabrià, dels republicans, ha comentat que "ERC no ha robat mai i no s'ha hagut de canviar mai el nom", en un dard enverinat als seus socis de Govern. El seu homòleg a JxCat, Albert Batet, ha afirmat que "no opino sobre afers interns d'altres partits". Batet, però, ha obviat que el gruix de quadres de JxCat prové de l'antiga Convergència, començant per ell mateix, que va ser-ne regidor, alcalde, diputat i membre de la direcció.
Rigau demana l'arxivament de la seva causa
Per la seva banda, l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau demanarà a l'Audiència Nacional que arxivi la causa que hi té oberta pel presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) després que l'extresorer de la formació l'hagi exculpat de les suposades pràctiques corruptes per les quals s'investiga el partit. En un comunicat, la defensa de Rigau subratlla que Osàcar l'ha exclòs "explícitament" dels fets investigats i ha anunciat que sol·licitarà el sobreseïment lliure de la causa que afecta l'exconsellera.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..