Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA L'independentisme mantindria la majoria absoluta en cas de noves eleccions

Cs tornaria a ser la força política més votada, però perdria dos o tres escons. JxCat, ERC també patirien un cert retrocés, però la CUP  multiplicaria gairebé per tres el seu nombre d'escons. Els partidaris de la independència tornen a superar als contraris, segons la nova enquesta del CEO.

Els independentistes aconseguirien majoria absoluta al Parlament de Catalunya / Arxiu Parlament de Catalunya.

PÚBLIC I AGÈNCIES

Cs tornaria a ser la força més votada amb el 24,5 % dels vots i les forces independentistes mantindrien la majoria absoluta i fins i tot la podrien millorar si ara es convoquessin noves eleccions al Parlament de Catalunya, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) que ha presentat aquest divendres el seu director, Jordi Argelaguet.

El mateix estudi assenyala que tant Junts per Catalunya (JxCat) com Esquerra Republicana (ERC) patirien un retrocés, però la CUP, que doblaria el seu nombre de vots, arribant al 9%, multiplicaria gairebé per tres la seva representació a la Cambra catalana.

Amb el 24,5% dels vots, un punt menys que el 21-D,  el partit d'Inés Arrimadas i Albert Rivera aconseguiria entre 33 i 34 escons. Actualment en té 36.

JxCat perdria entre 4 i 2 diputats, perquè obtindria entre 30 i 32 (ara té 34). ERC se situaria entre els 29 i 32 escons (ara té 32). i la CUP passaria de tenir 4 a 11 representants al Parlament, segons el sondeig del CEO.

El PSC perdria com a mínim 2 escons. Aconseguiria entre 13 i 15 (ara té 17), Catalunya en Comú Podem pujaria de 8 fins a 11 escons i el PP es quedaria amb 3 o 4 diputats.

Majoria a favor de la independència

El CEO constata, d'altra banda, que els partidaris de la independència tornen a superar els que són directament contraris. Un 48% dels catalans votaria Sí a la pregunta sobre si Catalunya ha de ser un estat independent, davant un 43,7% que rebutja aquesta possibilitat.

Es tracta d'una enquesta realitzada a 1.500 catalans, amb un marge d'error +-2,53% i elaborada entre el 7 i el 27 d'abril, és a dir, en plenes negociacions entre independentistes per desbloquejar la legislatura a Catalunya i investir a un president.

Respecte a una enquesta del CEO al gener d'aquest any, els canvis són substancials: un 40,8% de catalans volia llavors la independència, un 53,9% la rebutjava, un 3% no ho sabia i un 2,3 no contestava.

Les dades de l'enquesta d'aquest divendres sí s'assemblen, no obstant això, als d'una altra enquesta del CEO d'octubre de 2017, el mes de l'1-O, quan un 48,7 recolzava la independència i un 43,6 la rebutjava.

Sentiment de pertinença

Preguntats pel sentiment de pertinença, un 32,9% d'enquestats diu sentir-se tan espanyol com a català; un 28,1% sol català; un 22,8% més català que espanyol; un 5,9 sol espanyol; un 5,1 més espanyol que català, un 1,7 no ho sap i un 3,5 no contesta.

També es pregunta per l'organització política de Catalunya: un 40,8% voldria que fos un Estat independent; un 24% que seguís sent una comunitat; un 22,4%, un Estat federal dins d'una Espanya federal; un 6,3%, una regió d'Espanya; un 4,6% no sap i un 2% no contesta.

Respecte a anteriors sondejos, totes les variables es mantenen bastant estables menys la de l'Estat federal, que cau respecte a enquestes anteriors: al juny un 30,5% els catalans apostaven pel federalisme, gairebé 8 punts més.

Principals problemes

Preguntats pel principal problema actual a Catalunya, el més citat pels enquestats amb un 31,6% és 'les relacions Catalunya-Espanya', seguit de la insatisfacció amb la política, que aconsegueix el 27,2% de respostes.

Els altres tres principals problemes citats són l'atur i la precarietat laboral amb un 13,3%; la necessitat de millorar les polítiques socials amb un 6,8%; i el funcionament de l'economia amb un 3,8.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?