Público
Público

Millet reconeix que ell mateix va donar diners en efectiu al tresorer de Convergència 

L'ex-president del Palau ha reconegut que Ferrovial pagava diners a Convergència a canvi de concessions d'obra pública. "Va ser un error brutal, demano disculpes", diu després d'admetre  gairebé totes les acusacions de la fiscalia sobre l'espoliació. Gemma Montull, filla de Jordi Montull i aleshores directora financera del Palau, també implica CDC en el cobrament de comissions.

Félix Millet arriba a la Ciutat de la Justicia on es celebra el judici sobre l'espoli del Palau de la Música. EFE/Toni Albir

PÚBLIC

Félix Millet ha reconegut en el judici sobre l'espoli del Palau de la Música que Convergència Democràtica de Catalunya rebia diners de diferent manera i que les quantitats que ell mateix i la seva ma dreta, Jordi Montull, lliuraven als tresorers del partit les donaven perquè l'empresa Ferrovial feia donacions a canvi de concessions d'obra pública.

Ell, personalment, va lliurar quantitats en efectiu a qui va ser tresorer de Convergència, Carles Torrent. Sobre la resta de pagaments ha indicat que qui s'encarregava era el director general del Palau Jordi Montull.

Les 'donacions' de Ferrovial que ells cobraven representaven el 4 per cent de la facturació de la pròpia Ferrovial. El 2'5 per cent el lliuraven a CDC, l'1 per cent se'l quedava ell mateix, Millet, i el 0'5 era per Montull, ha explicat.

El fiscal li ha fet moltes altres preguntes sobre cobraments, compra d'immobles sobrevalorats, "devolucions d'IVA" presumptament inapropiades, apunts contables, noms de càrrecs de CDC com l'extresorer Daniel Osàcar, sigles no identificades, etc, però a la major part d'aquestes preguntes ha contestat dient que no podia recordar detalls i que probablement Jordi Montull podria explicar-ho amb més coneixement.

L'ex-president del Palau de la Música ha ratificat també  gairebé totes les acusacions contra ell. Ha reiterat que es va beneficiar de fons de la Fundació del Palau de la Música per fer obres a casa seva. Ha reconegut que ell i la seva ma dreta en la gestió del Palau, Jordi Montull, es van autocondedir 'bonus' o 'incentius' per valor d'un milió d'euros cada any: 800.000 per ell i 200.000 per Montull.

Félix Millet ha dit que no sabia si les empreses que feien obres a casa seva eres les mateixes que les que treballaven al Palau i que tampoc tenia coneixement que Jordi Montull fes el mateix al seu domicili.

"Jo cobrava de molts llocs" ha reconegut, però ha afegit que no recordava detalls sobre altres quantitats que hagués pogut cobrar en efectiu. "Es feien molts pagaments en efectiu", ha dit per justificar 9'5 milions d'euros perduts en la comptabilitat del Palau.

Millet, que aquest dimecres ha estat el primer dels acusats en prestar declaració,  també ha explicat que les festes de les bodes de les seves filles es van pagar amb fons del Palau, però que això ho va fer per motius publicitaris, "per obrir mercat".

Pagament de bonus, factures falses, viatges

L'expresident de la Fundació del Palau de la Música també juntament amb en Jordi Montull es van adjudicar retribucions extraordinàries, bonus, que van cobrar a través d'empreses administrades per les seves esposes, però ho ha justificat dient que es mereixien aquest 'augment' per haver aconseguit redreçar l'entitat cultural, que quan ells es van fer càrrec estava a punt de fer fallida.

Gemma Montull

La filla de Jordi Montull, Gemma Montull, que treballava al Palau com a directora financera ha confirmat que Millet i el seu pare es van autoconcedir sobresous. Ha donat com a certa l'avaluació en un milió d'euros, aproximadament, la quantitat que cobraven anualment en efectiu, que es van repartir en proporció 80/20. Es a dir 80 per cent per Millet i 20 per cent per Montull. No ha volgut entrar a valorar si efectivament es mereixien aquest cobrament per la feina feta en benefici del Palau, però ha reconegut que ho van fer de manera irregular.

"A partir d'ara els bonus els cobrarem a través d'unes empreses, perquè fiscalment ens resulta més favorable", ha dit Gemma Montull que li van informar el seu pare i Félix Millet. Les empreses en qüestió eren les que administraven les seves esposes, que emetien factures falses, ha assenyalat el fiscal.

En aquest punt, com en el dels viatges que es van fer pagar, Gemma Montull ha explicat, en algun moment amb certa emoció, que es va adonar d'alguna manera de la irregularitat però que no va recriminar res a Jordi Montull, que era el seu cap, pel fet de ser el seu pare.

Ha dit que també coneixia l'existència de pagaments a CDC, però que no sabia que tenien a veure amb comissions per l'adjudicació d'obra pública.

Ha assenyalat que ella no tenia poders per autoritzar cap mena de pagament, que les instruccions les rebia del seu pare, Jordi Montull, i que Félix Millet volia respostes immediates quan demanava informació sobre comptabilitat, per la qual cosa procurava ser especialment curosa. 

Gemma Montull ha reconegut que s'havien pagat factures falses, que algú va anomenar 'factures convergents', per justificar els pagaments a Convergència, i ha aclarit que les anotacions amb el nom de Daniel corresponien a pagaments a Daniel Osàcar, quan era tresorer de la mateixa CDC.

I l'expressió 'GPO', ha declarat, era la que van decidir utilitzar per referir-se als diners que es quedaven Millet i Montull.

En el torn de preguntes de la defensa Gemma Montull s'ha posat a plorar mentre explicava que ella no tenia cap capacitat de decisió i que resulta "extremadament dolorós per ella i per la seva familia" el que s'està jutjant, perquè se li ha atribuit el robatori de tres milions d'euros.

"No m'he quedat ni un sol euro del Palau", ha afirmat entre llàgrimes, i com a imputada s'ha queixat d'haver rebut un tracte discriminatori per haver estat obligada a pagar fiança i haver de presentar-se cada setmana al jutjat per no entrar presó, a diferència del seu pare i de Félix Millet.