Público
Público
DESESCALADA

El Ministeri de Sanitat autoritza el pas de Barcelona, les regions metropolitanes i Lleida a la fase 2 de la desescalada

El Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran avançaran dilluns a la fase 3, en què el gruix de competències ja recaurà en la Generalitat. 

Una imatge de l'eix comercial de la Creu Coberta de Barcelona aquesta setmana. EFE / MARTA PÉREZ
Una imatge de l'eix comercial de la Creu Coberta de Barcelona aquesta setmana. EFE / MARTA PÉREZ

públic

A partir de dilluns, tots els territoris de Catalunya es trobaran com a mínim en la fase dos de la desescalada, després que el Ministeri de Sanitat hagi autoritzat els canvis de fase que havia demanat el Departament de Salut de la Generalitat. Això significa que tota la regió sanitària de Barcelona, que inclou la capital i les zones metropolitanes nord i sud, avancen fins a la fase 2, com també ho farà Lleida, després que s'hagi controlat el brot de coronavirus que s'hi va detectar fa uns dies.

Paral·lelament, tres territoris del Principat estrenaran dilluns la fase 3, la prèvia a l'anomenada "nova normalitat". Són les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran. Finalment, es mantindran per segona setmana en la fase 2 la Catalunya Central, Girona i les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf.

La mobilitat entre autonomies, amb la "nova normalitat"

En fase 3 la Generalitat, d’acord amb el nou decret de pròrroga, passarà a gestionar la desescalada, a excepció de la mobilitat entre les autonomies, que continuarà en mans de Sanitat. En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que seran els presidents de les comunitats autònomes qui determinarà quan el territori estigui en condicions de progressar a la "nova normalitat", moment en què podran autoritzar la mobilitat entre comunitats. A la fase 3, en canvi, sí que estarà permesa la mobilitat entre regions sanitàries d'una mateixa comunitat. Segons han acordat la consellera de Salut, Alba Vergés, i el ministre Illa, a partir de dilluns es permetran els desplaçaments entre les regions sanitàries de Camp de Tarragona i de Terres de l'Ebre, quan ja estaran en fase 3.

Què es pot fer en fase 2?

L’entrada a la fase 2 permet un relaxament de les restriccions a les regions. Entre elles, l’eliminació de les franges horàries –a excepció de 10 a 12 hores i de 19 a 20 h, que continuen reservades a la gent gran-, la possibilitat de fer reunions amb fins a 15 persones o la obertura de l’interior de restaurants i bars amb el 40% de l’aforament. També permet casaments amb 100 persones a l’aire lliure i de 50 en espais tancats, així com visitar monuments i sales d’exposicions.

A més, autoritza el bany en piscines i platges. En el cas de les piscines es permet, ara sí, el seu ús recreatiu, també amb un 30% de l'aforament com a màxim. Pel que fa a les platges, el Govern ha recomanat als ajuntaments que limitin el temps d'estada a les platges més concorregudes, així com dividir la platja per sectors per poder controlar millor l'aforament. Alguna de les propostes que també plantegen és posar senyals a terra per poder distribuir l'espai. També inclou l’obertura de les escoles amb un retorn voluntari.

I a la fase 3?

Aquesta etapa permet reunions de fins a 20 persones –sempre mantenint les distàncies de seguretat- i l’obertura de barres de bars o l’ampliació de l’aforament de les terrasses exteriors de fins al 75%. A més, poden obrir tots els comerços independentment de quina sigui la seva superfície –a les altres fases es permet l'obertura de només 400 metres quadrats de l'establiment- al 50% de la seva capacitat i s'obriran centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament del 50%. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides a joves i infants.