Público
Público

El PDeCAT confirma el vot favorable a la reforma laboral i el 'sí' d'UPN 'in extremis' n'assegura l'aprovació

L'aprovació del nou model de relacions laborals al Congrés queda garantit per la mínima a poques hores de la votació i davant del rebuig d'ERC, PNB i EH Bildu, socis habituals de l'Executiu

30/11/2021.- El portavoz del PDeCAT en el Congreso, Ferran Bel, interviene en una rueda de prensa en el Congreso. Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel. Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

El Govern espanyol s'assegura l'aprovació de la reforma laboral gràcies al 'sí' del PDeCat i d'UPN 'in extremis', davant del rebuig d'ERC, PNB, BNG i EH Bildu. El reial decret llei, que se sotmet a la seva convalidació o derogació aquest dijous al Congrés, s'assegura tirar endavant gràcies al suport in extremis d'UPN després que el portaveu de PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, hagi anunciat aquest dimecres el vot favorable a la norma estrella del Govern espanyol. La posició dels quatre parlamentaris catalans i la dels dos navarresos havia estat una incògnita fins ara.

Amb aquesta confirmació, el Govern tindria pràcticament lligats 176 sís en cas que la reforma es tramiti tal com està: PSOE (120), Unidas Podemos (34, ja que l'escó d'Alberto Rodríguez segueix sense cobrir-se), Cs (9), PDeCAT (4 ), Més País (2), Compromís (1), PRC (1), Teruel Existe (1), Nova Canàries (1) i Coalició Canària (1).

Aquesta xifra contrasta amb els 173 noes de PP (88), Vox (52), ERC (13), PNB (6), EH Bildu (5), Junts (4), CUP (2), BNG (1), Fòrum Astúries (1) i del diputat fugat de Cs, Pablo Cambronero. Amb aquest panorama, els quatre vots del PDeCAT i els dos d'UPN eren claus per definir el rumb de la iniciativa, que si no hi ha algun problema d'última hora tirarà endavant.

El portaveu del PDeCAT, que va recolzar la reforma laboral del PP del 2012 com a diputat de CiU, ha reconegut que el nou marc de relacions laborals "no deroga íntegrament" l'anterior. "Això demostra que [la reforma de Mariano Rajoy] no ha estat tan perversa com alguns han intentat fer creure al llarg dels darrers anys", ha comentat.

Així mateix, malgrat "haver permès afrontar dues crisis importants" (la del 2008 i la del 2020), la reforma anterior havia deixat "dues qüestions" sense resoldre: l'alt grau de temporalitat al mercat laboral espanyol i la falta del diàleg amb els agents socials. "Aquest últim és un element capital", ha afegit.

"La derogació de la nova reforma a la aquest dijous suposaria un cop mortal al diàleg social sense precedents i la inestabilitat absoluta al mercat laboral"

Després d'explicar que la reforma del Govern de coalició inclou aquests dos aspectes, Bel ha alertat que la derogació de la reforma a la votació d'aquest dijous suposaria "un cop mortal al diàleg social sense precedents i la inestabilitat absoluta al mercat laboral" en ple procés de recuperació econòmica, que avança, però de manera més lenta, cosa que seria una greu irresponsabilitat per part de tots".

D'altra banda, ha recordat que si aquest decret llei decau comportaria l'incompliment dels compromisos en el marc de la UE i es paralitzaria el segon lliurament dels fons. Per tant, ha avisat, en referència als partits que s'han mostrat en contra: "No valen tàctiques ni posicionaments partidistes per molt legítims que siguin", ha reblat per justificar el vot favorable dels quatre diputats exconvergents a la reforma laboral, el destí de la qual queda en mans d'UPN llevat que algun altre partit modifiqui la seva posició.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?