Público
Público

Podem consulta a la seva militància la posició sobre el referèndum

El partit morat engega un debat intern per decidir quina postura tindran si el Govern convoca una consulta no pactada amb l'Estat.

El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin. EUROPA PRESS

LAURA SAFONT

El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha anunciat el matí de dilluns en roda de premsa que el seu partit consultarà a la militància la posició que ha de mantenir la formació a Catalunya sobre una possible convocatòria de referèndum no pactat amb l'Estat. Com ja va explicar en una entrevista PúblicFachin ha justificat que Podem no es pot quedar fora d'aquest debat davant la possibilitat que el Govern defineixi un referèndum no pactat abans del 2018.

“Davant un escenari com aquest, Podem ha de donar una resposta clara”, ha defensat, i ha admès que la posició del PP demana una resposta per part de la ciutadania: “Farem un debat davant el bloqueig del PP per tal que la ciutadania pugui decidir sobre el dret a decidir”.

El secretari general ha defensat que una possible convocatòria de referèndum no pactat “interpel·la” una organització com Podem i, per tant, els crida a definir una resposta. Aquest debat començarà el pròxim dilluns 22 de maig a partir d'uns documents elaborats per la mateixa direcció del partit, que es faran públics a partir de la setmana vinent. La decisió ha estat motivada després de tres setmanes de trobades territorials amb els cercles del partit, organitzades quan Podem va decidir no formar part del nou espai dels comuns.

També ha criticat que “el Govern es manté opac sobre quins són els plans” sobre el referèndum, i ha lamentat: “és un element que impedeix que la resta d'organitzacions puguem prendre decisions polítiques”. Per això ha defensat que Podem se sumarà a “qualsevol espai” que els permeti obtenir més informació sobre els plans del Govern. També ha afirmat que han iniciat converses amb diverses formacions “per veure quin és l'estat de la situació”, com ERC, i que esperen fer-ho aviat amb la CUP i Òmnium. Fins i tot s'ha declarat obert a participar en l'òrgan de coordinació del referèndum que proposa la CUP i defensat per ERC, però que encara no ha donat suport el PDECat.

El màxim responsable de Podem no ha valorat la posició dels comuns sobre el referèndum, però ha defensat que és un debat “que demana la ciutadania catalana”. El nou espai dels comuns, que aquest dissabte va celebrar la primera reunió dels òrgans de decisió provisionals, ha decidit prioritzar la definició del seu model organitzatiu abans de consensuar una decisió sobre un possible referèndum no pactat.

A més del debat sobre el referèndum, Podem engegarà dos consultes internes que considera “imprescindibles” amb la seva militància activa: una reflexió en profunditat sobre municipalisme, davant la pèrdua de sobirania que suposa la llei 'Montoro', i un posicionament en relació a la UE.