Público
Público

PÚBLICO TV Domènech alerta de la part de la societat "que se sent exclosa" del projecte sobiranista

El coordinador general de Catalunya en Comú demana "reconstruir el catalanisme" en la seva intervenció a 'La Klau Crítica', on ha alternat crítiques a part dels dirigents independentistes amb bones paraules cap a la base del moviment

El coordinador general de Catalunya En Comú, Xavier Domènech, i el conductor de 'La Klau Crítica', Sergi Picazo.

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, demana "reconstruir el catalanisme progressista" després de les eleccions del 21D, i alerta que el resultat dels comicis demostra que una part important de la societat catalana es considera "exclosa" del projecte polític de l'independentisme. De la qual cosa n'ha culpat, en part, les pròpies mobilitzacions sobiranistes. A la vegada que lloava la seva força mobilitzadora.

Domènech, en la seva intervenció aquest dillluns al programa La Klau Crítica, ha valorat que el referèndum de l'1 d'octubre va ser una "forma fortíssima de mobilització popular", així com també la declaració d'independència del 27 d'octubre va tenir un "impacte fortíssim". Però ha reflexionat que la reacció d'una part de la societat -que ha xifrat entorn del 40%, en al·lusió als resultats electorals de les formacions del bloc del 155- va ser que "es va sentir absolutament exclosa del que es volia construir".

"Hem de fer política a partir d'àmplies majories", ha demanat Domènech, a preguntes del conductor del programa, Sergi Picazo, i de les periodistes Cristina Mas  i Laia Altarriba. En la mateixa línia –i també en al·lusió al resultat electoral de les forces d'arrel espanyolista– el líder de Catalunya en Comú ha demanat una "reconstrucció del catalanisme progressista, o directament del catalanisme". Domènech ha lamentat també que, mentre que la "tasca de les esquerres" ha de ser "construir alternatives", en canvi "altres forces d'esquerres" catalanes "no comparteixin" aquesta prioritat.

Preguntat per si els mals resultats de la seva formació el 21D es devien a haver-se posat "massa de perfil" respecte a les reivindicacions sobiranistes o, al contrari, per haver-se alineat en excés amb l'independentisme, Domènech s'ha mantingut en l'equidistància: "som partidaris d'explicar les nostres propostes i no estar pendents de les propostes d'altres", ha dit, defugint aquest eix. Tot i que sí que ha reconegut que la qüestió "es va debatre" en la reunió de la Coordinador Nacional del partit. "Amb tranquil·litat", ha afegit.

Equidistant i mesurant les paraules

Domènech, que en tot moment ha evitat criticar els ciutadans que han participat en les mobilitzacions independentistes –fins i tot ha semblat lloar-los–, ha criticat igualment que el procés sobiranista ha estat "moltes vegades, un procés de poder i de partit, i no de país". "No parlo per la gent que s'hi ha mobilitzat", ha precisat immediatament.

Sobre aquest procés "de partit", i preguntat per les seves opcions de vot en la investidura, ha reclamat no veure's "subordinat a una lògica que acaben definint sempre uns", i que de vegades suposa el "sacrifici dels altres". En aquest sentit, ha posat com a exemple el cas d'ERC, que, segons ha criticat, quan ha reclamat la presidència de la Generlitat per al seu líder, "Oriol Junqueras, que és a la presó, des de JxCat els han dit que això seria legitimar el 155".

Discrepa d'Iglesias

Domènech ha discrepat de l'opinió del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, que va dir que el moviment independentista havia contribuït a "despertar el fantasma" del feixisme, però sí ha apuntat que a Catalunya es dóna una "situació de polarització". Una polarització que, ha afegit, caldria decidir "si és positiva o negativa".

Preguntat sobre si el "procés" ocupa massa espai en el discurs polític, el dirigent dels Comuns ha començat precisant que no volia dir "que el tema nacional no sigui important". Però que hi ha altres qüestions que s'han d'abordar de forma urgent. Com ara el fet que "s'està cronificant que el 40% de la població viu pitjor que els seus pares", i que "hi hagi crisi o creixement econòmic, la desigualtat sempre creix".