Público
Público

Quim Torra: "Arribaré tan al final com el Parlament de Catalunya vulgui arribar"

El president de la Generalitat insisteix en la defensa d'un referèndum sobre la independència i es reafirma en la proposta de convocar una marxa pels drets civils i nacionals del país i pel dret a l’autodeterminació. El president espanyol, Pedro Sánchez, es reitera en que no és partidari de celebrar un referèndum que no sigui per reformar l'Estatut d'Autonomia. La segona trobada entre els dos presidents es podria concretar pel mes d'octubre.

Pedro Sánchez y Quim Torra/ EFE

A les portes dels mesos més intensos del curs polític, els estira-i-arronsa entre l’Estat i el Govern van agafant voltes. El president espanyol, Pedro Sánchez, ja havia reiterat que la seva opció no era un referèndum d’autodeterminació per Catalunya i que, en tot cas, la solució podria passar per una reforma estatutària. Aquest dilluns, Sánchez ha insistit en una entrevista a la cadena SER que només preveu un referèndum a Catalunya per un nou Estatut i per millorar l’autogovern, però no per la independència. El socialisme espanyol es mostra determinat en posar el focus en la defensa del text estatutari, aprovat i retallat pel Tribunal Constitucional durant l’era Zapatero, però ignorat sota el centralisme popular.

Que el govern central parli de referèndums no és llegit com una victòria des de la Generalitat. Aquest mateix dilluns, el president Quim Torra s’ha reafirmat en l’àmplia majoria social que avala un referèndum d’autodeterminació: "El 80% dels catalans vol un referèndum acordat, el 80% dels catalans està en contra de la repressió que s’ha produït durant aquests mesos, i el 80% dels catalans ja no considera la monarquia com una institució pròpia. Em semblen tres dades rellevantíssimes per afrontar aquest nou curs polític”, ha dit.

Torra, a més, ha tornat a posar sobre la taula la proposta de fer una marxa pels drets civils i nacionals del país i pel dret a l’autodeterminació que va anunciar aquest diumenge en l’acte d’homenatge a l’exconseller empresonat Josep Rull. Aquest dimarts, el president concretarà la seva proposta en la primera conferència al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), a només una setmana de l’11 de setembre. Quim Torra, però, ha deixat clar quins són els seus límits pel que fa a la desobediència: "Arribaré tan al final com el Parlament de Catalunya vulgui arribar".

A més, el Torra ha avançat que la segona trobada amb el president espanyol es podria concretar pel mes d'octubre. Per la seva banda, Pedro Sánchez ja ha assegurat que el govern central no s’aixecarà de les comissions bilaterals digui el que digui Torra al TNC A La compareixença coincidirà amb la citació del magistrat Pablo Llarena a Bèlgica, demandat pels exiliats polítics per la seva presumpta imparcialitat pel que fa a la causa contra l’independentisme.

Carta d'Oriol Junqueras

L'exvicepresident empresonat Oriol Junqueras ha publicat una carta on fa una crida a la convivència, la fraternitat, i l'amistat al diari El Periódico. Junqueras fa una crida a sumar aliances i critica els independentistes que insulten personalitats de l'òrbita dels comuns i els "equidistants": "Per això vull dir, i dir-ho ben alt, que sóc amic de Joan Herrera. De Justo Molinero o d'Eugenia Parejo. De Jaume Asens. I de Gemma Ubasart. I de Jordi Évole. I m'agradaria que Joan Manuel Serrat o Elisenda Alamany arribessin a contar-me entre els seus amics, algun dia", diu.

A més, també denuncia el clima generat per la polèmica dels llaços grocs durant les últimes setmanes, encapçalat principalment pel partit d'Albert Rivera i Inés Arrimadas: "Quan Ciutadans intenta provocar tensió al voltant d'elements emocionals, com per exemple els símbols, sap el que es fa. Sap que la seva única esperança de victòria es troba en impossibilitar la coordialitat i els bons sentiments entre el republicanisme i les persones que discrepen amb ell".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?