Público
Público

El rei va intervenir personalment per forçar canvis de seus després de l'1-O

La casa reial i la Moncloa van actuar coordinadament per pressionar que grans empreses amb seu a Catalunya es traslladessin a altres territoris de l'Estat, segons publica l''Ara'. El moviment el va iniciar el govern central amb una massiva retirada de diners de Caixabank i el Banc Sabadell.

El rei Felip VI, durant el seu discurs televisat del 3 d'octubre del 2017.

públic

L'acció de l'Estat per forçar el canvi de seu de grans empreses catalans va ser molt més intensa i més coordinada del que es creia. Amb la casa reial actuant en primera línia. Segons publica aquest diumenge el diari Ara, el rei Felip VI "va intervenir personalment" per forçar les decisions de canvis de seu. Aquestes pressions s'haurien produït just després que l'Estat fes la primera passa, l'endemà del referèndum de l'1-O, amb una retirada massiva de capitals dels dos principals bancs catalans, Caixabank i Banc Sabadell, que van traslladar la seu pocs dies després.

Segons aquesta informació, i a partir de fonts de "primer nivell empresarial", just abans dels canvis de seu hi va haver "trucades entre Felip VI i Josep Oliu", el president de Banc Sabadell, mentre que Isidre Fainé, president de La Caixa, s'hauria trobat amb el monarca. La mateixa informació recull una altra versió segons la qual el propi Fainé ja havia decidit la sortida de Catalunya de Caixabank i les empreses del seu grup, davant una possible declaració d'independència, "per prudència i perquè de passada quedava bé a Madrid". 

"Pressions" a Seat

En qualsevol dels casos, 8 dies després del referèndum havien traslladat la seu totes les empreses catalanes de l'Ibex-35 amb l'excepció de Grífols. La mateixa informació relata que "calia un altre cop d'efecte", en forma de trasllat de multinacionals amb la seu espanyola a Catalunya, i que el principal objectiu hauria estat Seat.

Segons informa l'Ara, "durant l’acte del Dia de la Hispanitat a Madrid, un emissari de la Casa del Rei va transmetre a 'un directiu de Seat' la preocupació de la Corona", però les pressions haurien resultat fallides en aquest cas, i el president de la multinacional alemanya, Luca de Meo va decidir mantenir la seu a Catalunya.