Público
Público

REPRESSIÓ A L'INDEPENDENTISME El Comitè d'Afers Legals del Consell d'Europa demana a Espanya que alliberi els presos i retiri les euroordres

L'esborrany de l'informe del Consell d'Europa reclama la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició per evitar "penes desproporcionades per transgressions no violentes" o criminalitzar "l'organització d'un referèndum il·legal". ERC celebra que, malgrat les esmenes presentades pels partits polítics espanyols, el text s'ha aprovat amb un 75% del suport

Els set presos sortint de Lledoners després d'obtenir el tercer grau, el 29 de gener de 2021.
Els set presos sortint de Lledoners després d'obtenir el tercer grau, el 29 de gener de 2021. Mar Martí / ACN

L'esborrany de l'informe del Consell d'Europa sobre els presos independentistes catalans demana a l'Estat espanyol que els "indulti o alliberi" i que retiri les peticions d'extradició contra l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica. El document, titulat Should politicians be prosecuted for statements made in the exercise of their mandate? reclama la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició per evitar "penes desproporcionades per transgressions no violentes" o per criminalitzar "l'organització d'un referèndum il·legal". El Comitè d'Afers Legals i Drets Humans del CoE ha aprovat aquest dijous el text que es debatrà a l'Assemblea Parlamentària a finals de juny.

L'esborrany de la resolució també demana a Espanya que retiri l'acusació contra la resta de càrrecs de baix rang en la causa de l'1-O. "També que s'abstinguin de sancionar els successios dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts", diu el text, en referència a l'expresident Quim Torra. 

Igualment, el document demana a l'estat que obri "un diàleg obert i constructiu amb totes les forces polítiques a Catalunya, inclòs els que s'oposen a la independència, per enfortir la qualitat de la democràcia espanyola". El diputat socialista letó, Boriss Cilevics, ha realitzat l'informe durant un any i mig durant el qual ha visitat Madrid i Barcelona.

ERC assegura que l'informe suposa un "canvi de paradigma"

En un comunicat, Esquerra Republicana celebra que, malgrat la vintena d’esmenes presentades essencialment pels partits polítics espanyols -PP i PSOE-, el text ha quedat aprovat amb el suport d’un 75% de la cambra. La senadora d’ERC i única representant independentista de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Laura Castel, assegura que aquest informe suposa un "canvi de paradigma": "Ja ho podem dir, són preses i presos polítics", assegura. 

En aquest sentit, la senadora ha destacat el "nerviosisme" entre els i les membres del PP i del PSOE que han format part de la Comissió. "Les esmenes del PP entraven a dir mentides", ha afirmat, tot afegint que el mateix relator ha mantingut una actitud "contundent" en contra. "Des d’Esquerra Republicana estem contentes amb el resultat de l’informe", ha clos.