Público
Público

Resposta a la sentència Tres persones han perdut la visió d’un ull per culpa d’agressions policials des que van arrencar les protestes

El Departament de Salut anuncia que ara mateix hi ha 19 persones hospitalitzades, arran de les actuacions policials durant les protestes. Una està molt greu, amb un traumatisme cranioencefàlic. La plataforma Som Defensores denuncia intervencions policials "on es pot observar una clara intencionalitat a manera de càstig o humiliació".

Manifestants a Barcelona en el cinquè dia de protestes contra la sentència del Procés. /EFE

PÚBLIC

El nombre de persones ferides arran de la repressió policial durant les protestes contra la sentència del Procés no deixa d’augmentar. El Departament de Salut de la Generalitat ha informat que ara mateix hi ha 19 persones hospitalitzades arran de l’actuació dels cossos policials en els aldarulls. D’aquestes, nou estan greus i una persona està “molt greu”, amb un “traumatisme cranioencefàclic”, conseqüència d’un cop al cap.

A més a més, hi ha hagut dues persones que han perdut l’ull les darreres hores, de manera que ja són tres les que han patit la mateixa lesió des que van començar les protestes. El primer cas va ser un jove de 22 anys ferit dilluns a l’aeroport del Prat. Hi ha una quarta persona atesa per una lesió ocular, però encara no s’ha confirmat l’abast de la ferida. En tot els casos, però, les lesions són conseqüència de l’impacte d’un “projectil policial”, que podrien ser bales de foam -que empren els Mossos- o bales de goma, un armament prohibit pel Parlament de Catalunya i que no empren des del 2014 els Mossos d’Esquadra, però sí que estan fent servir els agents de la Policia Nacional.

Les persones ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) des de l’inici de les protestes són moltes més. Només divendres van assistir 182 persones, la gran majoria (152) a Barcelona, on van concentrar-se bona part dels aldarulls. Dijous, van ser 42, mentre que dimecres la xifra havia ascendit a 96, dimarts a 125 i el dilluns a 131. En total, per tant, 576 persones ateses en cinc dies.

Som Defensores alerta d'intervencions policials amb la voluntat de "càstig o humiliació"

D’altra banda, Som Defensores, la xarxa d'observadores de vulneració de drets humans en context de protesta, ha detallat aquest dissabte que ha documentat 80 casos per lesions des de l'inici de les protestes i també han monitoritzat cinc intervencions policials "on es pot observar una clara intencionalitat a manera de càstig o humiliació". A més a més, ha constatat "pràctiques per part de les forces de seguretat que contribueixen a un augment de la tensió i de l'estrès psicològic de les persones manifestants".

Parla d’accions com "encapsulaments, carrusels, limitacions de moviments i llançaments de projectils de gasos fumígens". A més, hi afegeix l’ús de pistoles de foam per part dels Mossos i de bales de goma per part de la Policia Nacional. Finalment, alerta que molts agents antiavalots dels Mossos no van identificats amb el número d’operatiu policial (NOP) a l’esquena, el que dificulta “el control dels eventuals excessos policials”.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?