Público
Público

La Setmana Santa es clou amb una alta ocupació turística arreu de Catalunya

Els establiments han omplert més del 80% de les places disponibles a les principals destinacions del territori

01/04/2024 - Visitants a la Seu Vella de Lleida.
Visitants a la Seu Vella de Lleida. Ignasi Gómez / ACN

La Setmana Santa arriba al seu final aquest dilluns amb un bon balanç d'ocupació turística arreu del territori, ja que els establiments han omplert el 80% o més de les places disponibles a les principals destinacions catalanes. Així, a les comarques gironines les ocupacions s'han situat entre el 85 i el 90% als hotels de la Costa Brava. Els dies que han concentrat més visitants han estat de dijous a diumenge, tot i que el mal temps ha fet avançar l'operació tornada per alguns.

El sector turístic diu que eren les xifres que esperaven i que les dades auguren un "bon inici de temporada". A banda de l'hostaleria, els càmpings han registrat unes ocupacions d'entre el 70 i el 80% i els apartaments turístics han tingut millors ocupacions a l'interior i el Pirineu (entre el 85 i el 90%) mentre que a la costa "on hi ha més oferta", s'han situat entre el 50 i el 70%.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida també fa una valoració positiva de la Setmana Santa a la demarcació, malgrat que l'ocupació mitjana ha estat lleugerament inferior a la prevista. Es confiava que fos del 95-100% entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua a les zones turístiques, però finalment ha estat d'entorn el 90% després que la pluja hagi frenat les reserves d'última hora i avançat la sortida d'alguns clients. Pel que fa al conjunt de les estacions d'esquí, s'han venut uns 110.000 forfets, un 60% més que l'any passat.

La mitjana d'ocupació ha estat entorn del 90% en els darrers cinc dies de Setmana Santa al sector hoteler, cases rurals i càmpings. Pel que fa als dies previs al Dijous Sant, l'ocupació s'ha situat entre el 40% (dels dies 25 al 27) i el 60% (cap de setmana del 23 i 24). L'oferta d'allotjament a la demarcació de Lleida per aquesta Setmana Santa era d'unes 77.000 places, distribuïdes entre les 54.000 unitats de turisme reglat entre hotels, càmpings, cases de pagès, albergs i refugis, a les quals s'han de sumar altres 23.000 places d'apartaments d'ús turístic.

Balanç a la Catalunya Central i a Tarragona

L'ocupació turística a la Catalunya Central ha arribat al 85% durant els dies forts de Setmana Santa, des de dijous i fins diumenge, especialment. El turisme rural és qui ha registrat millors xifres, però també els càmpings que s'han obert durant aquests dies. El fred i la previsió de pluja ha espantat els turistes d'última hora i ha fet que no s'hagi acabat d'omplir.

El turisme rural al Bages i al Solsonès ha registrat una ocupació més baixa que d'altres anys. En concret, les xifres no han superat el 90% en la majoria de casos, quan normalment per Setmana Santa s'arriba a la plena ocupació.

Hi ha diversos motius que expliquen aquesta situació: d'una banda, la previsió meteorològica, amb la previsió de pluges a molts indrets de la Catalunya Central i, de l'altra, el fet que enguany Setmana Santa s'escaigui aviat al calendari. La restauració, en canvi, sí que ha registrat plena ocupació, especialment en els llocs més turístics.

A Montserrat les dades han estat molt similars a l'any passat. A l'Hotel Abat Cisneros s'ha arribat al 90% entre dijous i diumenge, mentre que a les Cel·les Abat Marcet l'ocupació s'ha enfilat fins al 95%. A Osona, les reserves dels allotjaments han oscil·lat entre el 50% i el 100%, segons les dades facilitades per l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme del Moianès i d'Osona.

A l'Alta Anoia, l'ocupació ha arribat al 90% en els allotjaments de turisme rural, una situació molt similar a la de l'any passat. A les cases rurals del Berguedà, l'ocupació s'ha mogut entre el 83% dels primers dies de Setmana Santa i el 85% de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua.

Finalment, els establiments turístics de la demarcació de Tarragona han assolit un 80% d'ocupació durant la Setmana Santa. Segons ha explicat a l'ACN el portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià, tant a les zones de costa com les d'interior s'han complert les previsions, especialment gràcies als múltiples esdeveniments esportius que han portat fins a 40.000 joves a diferents punts del territori i al públic familiar, vingut principalment de Catalunya i la resta de l'Estat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?