Público
Público
immersió lingüística

El Suprem ratifica la sentència que imposa el 25% de castellà a les escoles catalanes i el Govern crida a mantenir la immersió

El Govern ho qualifica de "greu atac" a la immersió lingüística i demana als docents que no facin cap canvi. "No estem davant d’un conflicte lingüístic sinó d’una acció d’uns tribunals que desconeixen la realitat educativa al país", diu el conseller d’Educació

Els consellers Cambray i Garriga, en roda de premsa.
Els consellers Cambray i Garriga, en roda de premsa. David Cobo / ACN

El Tribunal Suprem ha avalat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposava el 25% de castellà a les escoles catalanes. En una compareixença d'urgència, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez- Cambray, ho ha qualificat de "greu atac" al model d'immersió lingüística i ha demanat als docents que no modifiquin res: "Heu de seguir treballant com fins ara".

El Govern demana als docents que segueixin treballant amb normalitat

Gonzàlez- Cambray ha fet una roda de premsa amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb motiu de la inadmissió a tràmit del recurs de casació que la Generalitat va interposar a la sentència del TSJC, el desembre de 2020. "És un greu atac als fonaments del model de l'escola catalana perpretat per un tribunal allunyat de la realitat sociolingüística dels centres educatius", ha dit el conseller.

No està clar, però, això quina implicació tindrà ja que aquesta sentència es va emetre en base a la coneguda com a Llei Wert, modificada per la nova llei d’Educació espanyola, la LOMLOE o Llei Celáa. Segons ha dit Gonzàlez-Cambray, aquest mateix dimarts ha pogut parlar amb la ministra d'Educació, Pilar Alegría, que li ha assegurat que "donaran compliment" a la nova llei, que parla de garantir l'aprenentatge dels dos idiomes, però sense entrar en percentatges, com sí que feia l'anterior. El conseller d’Educació en el moment de la sentència del TSJC, Josep Bargalló, ja va dir que un cop entrés en vigor la modificació legislativa la resolució quedaria "sense efecte".

Aragonès ha denunciat la "ingerència" i ha dit que no delegaran la responsabilitat en els docents

"La immersió lingüística compta amb un amplíssim consens social i està recolzada per una àmplia majoria parlamentària", ha afirmat Gonzàlez-Cambray. El conseller ha reivindicat el català com a eina per la cohesió social i ha recordat que tots els alumnes acaben l’educació obligatòria amb coneixements similars d’amdues llengües. "És un model que gaudeix d’un suport explícit més enllà de les instituciones catalanes", ha afegit el conseller, en referència a informes emesos pel Consell d’Europa.

Gonzàlez-Cambray ha parlat de "l’absència d’un conflicte real" i ha negat que es tracti d'un "conflicte lingüístic" perquè des de 2005 tan sols 80 famílies han demanat l’escolarització en castellà pels seus fills. "Que sigui un jutge qui determini de forma arbitrària les hores que cal per aprendre una llengua és una anomalia i un menyspreu" ha dit.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha afirmat que el català a les escoles "és una prioritat" del Govern plasmada en l’impuls del Pacte Nacional per la Llengua, en el marc del qual fa poques setmanes es va anunciar un pla per la promoció del català a les escoles. "Estem preocupats per l’ús social del català als centres", ha conclòs Gonzàlez-Cambray.

Posteriorment, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha denunciat la "ingerència dels tribunals": "El català a l'escola no es toca. El model immersió que tenim és una garantia de cohesió social i igualtat oportunitats al país", ha assegurat durant l'acte de lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació. En aquest sentit, Aragonès ha garantit que el Govern no delegarà les responsabilitats en els mestres i docents sinó que les assumirà. El president ha assegurat que treballaran "totes les vies possibles" per superar la situació i veu "fonamental" incrementar l'ús del català a les escoles.

El teixit associatiu tanca files en defensa del català

Un moment de l'àmplia reunió amb entitats i sindicats del món de la defensa de la llengua i de l'educació.
Un moment de l'àmplia reunió amb entitats i sindicats del món de la defensa de la llengua i de l'educació. Jordi Bedmar / Govern

Aragonès també s'ha reunit aquest dimarts al vespre amb entitats civils de defensa del català i de l'escola catalana per analitzar la situació. Des d'entitats com Òmnium o la Plataforma per la Llengua, entre moltes altres, als principals sindicats del món educatiu. A la reunió també hi ha assistit el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis.

Les reaccions no s'han fet esperar en defensa de la immersió lingüística i en contra de la decisió judicial. A més dels partits independentistes, entitats com Òmnium han demanat que no es descarti la desobediència a la decisió judicial si el Govern espanyol demana la seva execució. L'entitat lamenta una "nova intromissió injustificable" dels tribunals, que considera un "atac intolerable" a un "model d'èxit" com és l'escola en català. Òmnium Cultural ha instat la Conselleria d'Educació a "fer tot el possible i esgotar totes les vies" per protegir el professorat i les escoles "davant d'aquest nou atac a la llengua".