Público
Público

Surten a la llum les restes d'un esquelet de fa uns 1.500 anys a les obres de la Via Laietana

Els arqueòlegs creuen que el cadàver, localitzat a la plaça Antoni Maura de Barcelona, és de l'època romana 

01/03/2022 - L'inici de les obres de reforma de la Via Laietana.
L'inici de les obres de reforma de la Via Laietana. Maria Aladern / ACN

Les obres a la Via Laietana de Barcelona han permès treure a la llum nombroses restes arqueològiques que ens parlen del passat de la ciutat. Si fa uns mesos van aflorar els fonaments d'un antic monestir de monges del segle XIII al carrer de Jonqueres, ara han localitzat les restes d'un esquelet de fa uns 1.500 anys a la plaça Antoni Maura. En aquest cas, els arqueòlegs creuen que el cadàver és de l'època romana, concretament del segle V després de Crist.

Tal com ha avançat Betevé, l'esquelet pertany a un adult i està molt ben conservat però li falten la part inferior de les cames i un fragment del braç dret. Els arqueòlegs del Servei Municipal d'Arqueologia creuen que tenia entre 35 i 60 anys quan va morir. L'antropòloga física Julia Benet ha dit en declaracions al mateix mitjà que "els ossos són gruixuts i llargs, per tant, es tracta d'un individu robust". 

Després de l'exhumació, els ossos es traslladaran a un laboratori per fer una anàlisi més detallada i determinar la causa de la mort.

Una de les curiositats d'aquesta troballa és que el cadàver tenia un fragment d'una moneda prop de la boca. Segons tradició pagana grega i romana, els morts havien de portar una moneda amb ells un donatiu per pagar el viatge a l'altra vida al barquer Caront.

La tumba s'ha localitzat fora de les muralles de l'antiga Barcino, ja que en aquella època no es podia enterrar els morts a la ciutat. Fa uns anys es va trobar una necròpoli durant les obres de construcció del nou Mercat de Santa Caterina.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?