Público
Público

Barcelona retalla el nudisme

Ahir va entrar en vigor l'ordenança que preveu sancions de fins a 500 euros per als nudistes

JORDI SUBIRANA

A Barcelona s'ha acabat la tolerància amb els nudistes. L'Ajuntament, que l'any 2004 va finançar un tríptic informatiu en què es reconeixia el dret a la nuesa, castiga des d'ahir tothom que vagi pel carrer despullat o només amb banyador. Qui imposarà les multes serà la Guàrdia Urbana, amb imports que poden arribar fins als 500 euros, força més del que costa saltar-se un semàfor en vermell. La prohibició viurà el seu primer test de força l'11 de juny amb la celebració d'una marxa ciclonudista.

Les dues darreres setmanes, la policia local s'ha dedicat a informar els ciutadans i els turistes de la nova ordenança i no s'ha imposat cap sanció, segons fonts municipals. S'han repartit uns 15.000 fullets en català, castellà i anglès. El que no està tan clar és on es poden trobar. Un treballador del concorregut punt turístic que hi ha davant del monument a Colom va explicar a Públic que no els n'havien portat.

El seminudisme no se sancionarà als carrers contigus a les platges

La prohibició, aprovada el 29 d'abril amb els vots a favor del PSC i CiU, impedeix anar despullat i en banyador 'o una altra peça similar' fora de les piscines i les platges. L'ordenança castiga 'anar despullat o quasi' amb multes de 300 a 500 euros, i el seminudisme, amb imports de 120 a 300 euros. Anar mig despullat no se sancionarà ni al passeig Marítim ni als carrers contigus a la platja.

El president de l'Associació per a la Defensa del Dret a la Nuesa, Jacint Ribas, considera l'ordenança 'inquisitorial i obsoleta'. Ribas recorda que la nuesa es va despenalitzar a Espanya l'any 1989 i que el Parlament de Catalunya va aprovar el 1997 i el 1998, quan governava CiU, dues proposicions no de llei en què es demanava que 'les administracions competents adoptin les iniciatives i mesures necessàries per suprimir els obstacles que impedeixen l'exercici de la nuesa'.

Curiosament, el citat text figura en un tríptic finançat l'any 2004 per l'Ajuntament de Barcelona, encapçalat també pel PSC, on es reconeixia el dret a la nuesa. Posteriorment a l'edició del tríptic, el consistori va rectificar i l'alcalde Joan Clos va dir que no es donava suport a la promoció del nudisme al carrer.

Els nudistes critiquen l'ambigüitat de la nova norma

Els hotelers i restauradors de la ciutat són dels que més defensen la posada en marxa de la prohibició. 'A ningú li agrada asseure's en una cadira d'un establiment on abans s'ha assegut una persona nua. És una qüestió d'higiene', subratlla el president de l'Associació de Restauradors i Hotelers de la Rambla de Catalunya, Alberto Mejías.

El problema d'aquesta norma, com de moltes altres, és que apunta uns criteris generals i no regula punt per punt el que està prohibit. Això farà que hagi de ser la Guàrdia Urbana qui digui el que es pot o no es pot sancionar, un fet que segurament comportarà interpretacions força diferents per part dels agents. Amb tot, abans de multar algú, el policia haurà d'avisar l'infractor i, si no es vesteix, el podrà multar.

L'Ajuntament afrontarà l'11 de juny el primer gran test relacionat amb la nova norma, atès que està prevista una marxa ciclonudista, que es fa a escala mundial, com a protesta per l'ús incívic i massiu del cotxe privat a la ciutat.

Tot i la prohibició actual, l'organització té previst iniciar el recorregut a les 12.00 hores a l'Arc de Triomf. L'Ajuntament ha mirat cap a una altra banda i no ha contestat si autoritzarà la marxa.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias