Público
Público

CiU remodela amb el PP l'espai audiovisual públic

La reforma de la llei canvia l'esquema de poder de la CCMA i el CAC

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

La remodelació del sistema audiovisual públic de Catalunya ha quedat vista per a sentència després del 'pacte de ferro' consumat al Parlament ahir entre CiU i el PP, segons l'expressió de la diputada ecosocialista Dolors Camats. El dictamen de la cinquena llei òmnibus elaborada pel Govern serà votat en comissió el proper dia 8 i ratificat una setmana després pel ple de la cambra coincidint amb l'aprovació del pressupost, en un festival de l'entesa CiU-PP.

'Tocats de mort', afirma Camats en descriure com quedarà el mapa dels mitjans públics després del pacte en la ponència de la Llei de l'Audiovisual, en el qual inclou el PSC com a 'convidat de pedra' i avalador. A més de la modificació substancial de la composició i les regles de joc de la cúpula de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), la portaveu d'ICV denuncia la introducció d'una esmena del PP que estableix la desaparició progressiva de la publicitat a la ràdio pública per satisfer el sector privat i el principi de la lliure competència.

L'eliminació de publicitat a la ràdio pública deixa via lliure a la privada

'El PP ha guanyat i han guanyat les ràdios privades', afirma Camats. 'Volien tota la publicitat de Catalunya Ràdio i ja la tenen', afegeix la portaveu ecosocialista en referir-se al desenllaç de la ponència. Segons estimacions del pressupost del 2012, la previsió d'ingressos del grup d'emissores de Catalunya Ràdio puja a 7,8 milions, molt inferior als més de 12 milions del 2011, en la tònica de la sagnia de recursos publicitaris dels últims anys. L'esmena del PP respon als plantejaments del lobby de ràdios privades de Catalunya, que va fer arribar explícitament les seves propostes als grups parlamentaris.

'Jo la veig innòcua i sembla un brindis al sol', afirma no obstant això el diputat socialista Joan Ferran, que es remet a les directives de la UE que promouen la reducció de la publicitat en els mitjans públics per protegir el lliure mercat. El ponent del PSC admet, però, que contravé el model de finançament mixt del sistema audiovisual català. Segons Ferran, el PSC encara no ha decidit el seu vot sobre aquest punt, que atribueix al pacte entre el Govern de CiU i el PP.

Dolors Camats (ICV) denuncia el 'pacte de ferro' entre els partits conservadors

L'aliança entre les dues forces polítiques també s'ha traduït en una altra proposta del PP que autoritza els ajuntaments a fer publicitat dels assumptes institucionals mitjançant la contractació d'espais a les emissores privades de televisió. L'esmena pot obrir fàcilment una via d'aigua definitiva en les malmeses televisions locals de titularitat pública, algunes en procés de tancament per manca de recursos.

'El projecte estableix una concentració de poder en mans del Govern i, en tot cas, en dos grups polítics', afirma Joan Ferran, que coincideix a denunciar el nou esquema de majories per elegir els nous dirigents de la CCMA i el CAC. Tot i mantenir la seva quota de presència en ambdós organismes, a més de la vicepresidència de la Corpo, el PSC afirma estar 'com una moto' davant l'acord materialitzat ahir en ponència.

Ferran afirma que 'CiU i PP ho tenien tot lligat i han actuat de ponents conjunts'. El diputat socialista assegura també que 'no hi havia res pasterejat' entre CiU i el seu partit. 'La prova del cotó serà l'ús de la nova majoria', assenyala el ponent socialista, que tot i això subscriu els criteris de 'racionalitat i austeritat' que inclou la reforma.

Segons el projecte, la cúpula de la Corpo i la del CAC es reduiran pràcticament a la meitat i passaran de 12 i 10 a 6 membres, respectivament. La nova xifra màgica permet donar entrada al PP en ambdues institucions, que es podran designar per majoria simple i a proposta de només dos grups. CiU i PP, esclar, compleixen els dos requisits.

Més novetats d'última hora: el CAC perd la facultat de sanció de les ràdios sense llicència, que passa directament al Govern. L'executiu decidirà, per tant, el destí de la flota de ràdios pirata.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias