Público
Público

L'Open Arms entra en aigües italianes després que un jutge tombés el decret de Salvini

L'anul·lació de les sancions milionàries contra els bucs de salvament marítim per part d'un jutjat administratiu permet a l'ONG catalana accelerar els tràmits de desembarcament. El vicepresident del Govern italià, Matteo Salvini, anuncia un nou decret per intentar evitar l'entrada del vaixell de l'ONG.

Barco de rescate de la organización Proactiva Open Arms el pasado 11 de agosto. Foto: Francisco Gentico

públic

L'Open Arms entrarà en aigües internacionals italianes. El líder de l'ONG, Òscar Camps, ha anunciat que han guanyat un recurs contra el decret del govern de Matteo Salvini que perseguia els bucs de salvament amb sancions econòmiques milionàries. La decisió judicial l'ha pres el tribunal administratiu italià de Laci en considerar que el vaixell "es troba en una situació d'evident dificultat" i que els rescatats necessiten ajuda urgent. 

D'aquesta manera, l'activista assegurava que podrien fer entrar el buc de salvament a aigües italianes sense que se'ls confisqui el vaixell ni se'ls multi amb un milió d'euros. Segons Camps, aquesta victòria jurídica també els possibilitarà desembarcar abans del previst. Els activistes d'Open Arms tenen previst sol·licitar l'evacuació per motius mèdics de tots els rescatats.

Òscar Camps: "Haver guanyat el recurs contra Salvini dona una empenta a Open Arms"

Camps considera que haver guanyat el recurs contra Salvini els dóna "una empenta". Ara, és el govern italià el que ha de respondre a aquesta decisió de la Justícia. No obstant això, no descarta que "per un estat de necessitat" podrien arribar a entrar a port.

Òscar Camps espera que la solució per als 147 immigrants que es troben a bord del barco de l'organització humanitària "sigui d'hores, no de dies” i ha confiat que el Tribunal de Menors de Palerm (Sicília) també els doni la raó quant als 31 menors presents en el buc i que han demanat asil.

Camps també ha explicat que demanaran la creació d'un eix de gestió de rescats entre París, Berlín i Madrid per coordinar els casos del mar Mediterrani: "Hem tingut converses amb l'ambaixador alemany i li hem demanat també que faci de mitjancer i es creï un eix francès, alemany i espanyol per començar a tractar d'una forma més contínua i constant la plataforma de desembarcament dels rescatats en el Mediterrani".

Després de la trobada amb l'ambaixador, Camps ha assenyalat que la solució està "més a prop" en termes de repartiment. "Que pugui haver-hi un mecanisme perpetu, que no hàgim d'esperar 10, 12, 15 o 17 dies per posar-se d'acord i es reparteixin les persones", ha emfasitzat.

Cap contacte amb Sánchez i amenaça de Salvini

El fundador de Proactiva Open Arms ha reconegut que no ha tingut contacte amb el president del Govern en funcions Pedro Sánchez. "Em sorprèn el gir que ha donat tot, les seves declaracions, tuits, però no sóc polític, no tinc ni idea d'en què es basa, nosaltres continuem fent el mateix que quan ens donaven molts premis i ens convidaven a un munt d'actes", ha afirmat.

Camps tornarà al vaixell immediatament perquè la situació a bord "continua sent demencial" i ara s'enfronten també a unes condicions meteorològiques adverses. A més, ha indicat que també estan atenent els migrants "per a no tenir cap intent de suïcidi, perquè no passi de la vaga de fam i les baralles cessin".

Preguntat per si existeix la possibilitat de dirigir el vaixell a port espanyol, Camps ha rebutjat aquesta opció perquè són cinc dies de navegació. "Son Itàlia i Malta els ports segurs més pròxims i als quals cal exigir que compleixin la llei", ha subratllat.

Tot i això, Salvini ja ha respost a la decisió judicial de revocar la seva ordre i ha anunciat que tornarà a signar un nou decret contra l'Open Arms: "Vivim en un país en què un advocat del Tribunal Administratiu del Laci vol donar permís per desembarcar a Itàlia un vaixell estranger ple de migrants. Jo tornaré a signar les properes hores el meu 'no'".

El vaixell d'Open Arms ha aprofitat per anar a buscar resguard davant les costes de l'illa de Lampedusa, per evitar el temporal marítim. Durant el tretzè dia sense un port segur on desembarcar els rescatats han hagut d'afrontar onades de més de dos metres d'alçada.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?