Público
Público

Torroella i Salt encara esperen el vistiplau oficial

Les entitats han hagut de superar diversos tràmits per demanar permisos

ELISABET ESCRICHE

L'Ajuntament de Torro­ella de Montgrí espera tenir resolt l'expedient de construcció de la mesquita del polígon industrial ara passades les festes de Nadal. L'Associació Cultural de Musulmans i Amics del municipi, impulsora del centre de culte, va presentar a finals del mes de novembre el projecte remodelat després que el consistori revoqués la llicència el mes de setembre passat per mancances en l'expedient d'obres i d'usos i per motius estètics.

Les principals deficiències, segons l'equip de govern, eren la falta dels informes de l'arquitecte municipal, dels serveis jurídics i de mobilitat, ja que la mesquita té una capacitat per a 435 persones i només es preveien 18 places d'aparcament. A més, en el projecte inicial s'especificava que el centre de culte tindria uns grans finestrals, una cúpula i arcs d'estètica àrab, fet que incompleix l'ordenança de paisatge urbà que inclou que en el polígon no es poden construir edificis 'que trenquin l'harmonia de l'entorn'. La regidoria d'urbanisme reitera que si els tècnics confirmen que aquest cop està tot en regla, l'oratori es tirarà endavant.

Torroella preveu tornar a concedir la llicència que va revocar

L'altre projecte de mesquita que també està pendent de ser aprovat per l'Ajuntament és el de Salt després que ja hagi passat el tràmit administratiu. Segons l'alcalde, Jaume Torramadé, actualment els arquitectes municipals ja estan avaluant si compleix els requisits legals, una tasca que es pot allargar uns mesos.

Els promotors de l'equipament, les entitats Al Hilal i Magrebins per la Pau, van registrar el projecte el passat 7 de setembre. El consistori, però, va detectar que la documentació era incompleta i els va donar deu dies per esmenar-ho, un termini que van complir. Entre els documents que faltava hi havia l'alta en el registre d'entitats religioses, les tramitacions de les llicències urbanística i d'ús de centre de culte i pagar les taxes de les llicències urbanística i d'activitats, que pujaven 6.505 euros.

L'equipament es faria en uns terrenys de 900 metres quadrats del polígon industrial de Torremirona, dels quals se n'edificarien uns 600. El projecte ha estat envoltat de polèmica perquè el mes d'agost passat el consistori va aprovar suspendre durant un any la concessió de llicències per a centres de culte en aquesta zona amb l'objectiu d'estudiar si realment aquest era un bon emplaçament per ubicar-hi oratoris. Això va fer que una comunitat evangèlica, que ja havia adquirit uns terrenys, veiés estroncats els seus plans de construir un centre perquè no tenia llicència. En canvi, els promotors de la mesquita sí que comptaven amb un certificat de compatibilitat urbanística que fixava el setembre com a termini màxim per presentar el projecte per no veure's afectats per la moratòria.

El projecte de mesquita de Salt l'està avaluant l'Ajuntament

Tot i la suspensió, l'equip de govern (CIU) no descarta que finalment sigui el polígon el lloc més idoni per acabar acollint aquests equipaments. De moment està estudiant diverses possibilitats. Va ser l'anterior executiu local (PSC-ERC) el que va aprovar que tots els nous oratoris se situessin en aquesta zona a causa de la gran demanda i per evitar possibles molèsties als veïns. A Salt ja hi ha diversos oratoris però tots situats al mig del poble.

Más noticias