D'una experiència immersiva per l'antic Egipte a Picasso: les exposicions imprescindibles de la temporada
Fem un recull de les propostes artístiques més destacades que podreu trobar en els pròxims mesos a museus i galeries de Barcelona
Barcelona-
Aquests dies, museus i galeries de Barcelona han donat el tret a la temporada artística 2023/2024. La cartellera arriba carregada d'exposicions per a tots els gustos i públics: des d'una experiència immersiva per l'antic Egipte, a l'IDEAL, al dinosaure més gran conegut fins ara, al CosmoCaixa, passant pels 50 anys de la mort de Picasso. Moltes provenen de grans museus internacionals, altres són d'artistes locals.
Fem un recull de les propostes artístiques més destacades que podreu trobar en els pròxims mesos a museus i galeries de Barcelona.
'Des de més enllà del temps' de Fina Miralles (Fundació Vila Casas)
L'Espais Volart de la Fundació Vila Casas acull l'exposició Des de més enllà del temps de Fina Miralles. Amb 300 peces, la mostra repassa el canvi de procediment creatiu que va realitzar l'artista a partir de 1984 i que va apostar per l'emoció i la concepció de l'art com una vivència espiritual. És el primer cop que es pot veure la seva obra després que fa més de 20 anys va ser donada al Museu d'Art de Sabadell.
D'altra banda, coincidint amb el centenari del naixement de Maria Girona, la Fundació Vila Casas també alberga l'exposició Contemporània de si mateixa, comissariada per Victoria Combalía i Àlex Susanna. Aquesta pretén mostrar una artista que planteja una relectura gens acadèmica del Noucentisme així com l'imaginari del mediterrani influït pel triangle màgic de la pintora amb Barcelona, Cadaqués i Calaceit.
'Top Secret. Cinema i espionatge' (CaixaForum)
Una de les exposicions més destacades que podreu visitar properament a Barcelona, concretament al CaixaForum, és Top Secret. Cinema i espionatge. Organitzada conjuntament amb la Cinémàtheque Française, planteja un joc de miralls entre els directors de cinema i els espies. Fins al març de 2024 es podran contemplar 270 peces que revelen la fascinació per l'espionatge de diverses generacions de cineastes i d'espectadors, com cartells originals, vestits, arxius i documents, fotografies...
Si vas al CaixaForum, aprofita i visita l'exposició Venerades i temudes. El poder femení en l'art i les creences, amb obres del British Museum que viatgen per 5.000 anys de creences espirituals a l'entorn de la dona i la feminitat amb peces ancestrals i contemporànies.
'Tutankamon, l'experiència immersiva' (L'IDEAL)
L'art immersiu s'ha posat molt de moda a Barcelona. La temporada passada van tenir molt d'èxit les exhibicions que busquen integrar als espectadors en l'obra en espais com l'IDEAL, Centre d'Arts Digitals de Barcelona, o el Nomad Art. Aquest curs, l'IDEAL ha canviat Frida Kahlo per Tutankamon. L'equipament s'endinsa en la mitologia, la cultura i la vida quotidiana de l'antic Egipte a l'exposició Tutankamon, l'experiència immersiva.
Aquest any se celebra el centenari de l'accés a la tomba de Tutankamon que, tot i que es va descobrir el 4 de novembre de l'any 1922, no va ser fins al 6 de febrer del 1923 que s'hi va poder accedir de la mà de Howard Carter.
La mostra viatja 3.400 anys enrere per endinsar-se en els temples, tresors i secrets de l'antic Egipte. A través del Faraó Nen, es descobrirà la història d'una civilització màgica de la qual s'ha heretat infinitat d'elements culturals.
'Dinosaures de la Patagònia' (CosmoCaixa)
Una de les mostres que està generant més interès al Museu de la Ciència CosmoCaixa és Dinosaures de la Patagònia, una col·laboració amb el Museu Paleontològic Egidio Feruglio que portarà a Barcelona una rèplica del dinosaure més gran mai conegut, el Patagotitan mayorum.
L'exposició permet conèixer una de les regions del món que conserven algunes de les restes paleontològiques més primitives del món i les restes òssies d'un dinosaure de més de 40 metres de llarg que va ser trobat per casualitat fa set anys per un poblador rural.
'Miró-Picasso' (Museu Picasso de Barcelona)
El llegat Pablo Picasso i Joan Miró a la ciutat de Barcelona és interminable. Enguany, que se celebra el 50è aniversari de la mort del pintor malagueny i el 40 de l'artista barceloní, el Museu Picasso i la Fundació Joan Miró s'han unit per crear una exposició conjunta amb obres d'ambdós artistes. Es podrà veure del 10 d'octubre al 25 de febrer del 2024.
Més de 250 peces de museus i col·leccions privades de tot el món, entre obres i document, tant de Miró com de Picasso, faran un repàs de les trobades, coincidències i divergències artístiques entre els dos artistes.
'Quina humanitat? Figuracions existencials a la postguerra'(MNAC)
El Museu Nacional d'Art de Catalunya ha ampliat la mostra permanent sobre la Guerra Civil amb més d'un centenar de peces noves d'artistes catalans, espanyols i internacionals que van immortalitzar la part més humana d'aquest conflicte bèl·lic i de la Segona Guerra Mundial. Hi haurà obres de Salvador Dalí, Maria Helena Vieira da Silva, Oswaldo Guayasamín, entre d'altres.
Així, aquesta temporada l'exposició dedicada al conflicte bèl·lic passarà de tenir dues sales a tenir-ne cinc i converteix el MNAC en un dels referents museístics d'aquest període de la història d'Espanya, només per darrere del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, a Madrid.
'Nancy Holt / Dins fora' (MACBA)
El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) acull des del juliol l'exposició monogràfica més gran que s'ha fet mai a Europa de l'obra de l'artista polifacètica Nancy Holt (Worcester, 1938 – Nova York, 2014) sota el títol Nancy Holt / Dins fora. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre la Holt/Smithson Foundation i el Bildmuseet d'Umea (Suècia).
La mostra, que es podrà visitar fins al 7 de gener del 2024, inclou una selecció de treballs fets entre el 1966 i el 1992 en diversos formats com cinema, vídeo, fotografia, poesia, obres sonores, escultura i instal·lacions, d'una artista considerada clau en l'escena artística de Nova York, pionera en el camp de la instal·lació in situ i la imatge en moviment.
'Jardins de pols' (Àngels Barcelona)
Aquest setembre també ha arrencat la temporada 2023/2024 a les galeries de la ciutat. Una d'elles és Àngels Barcelona, que acull l'exposició Jardins de pols, el nou projecte de Joan Fontcuberta. L'artista segueix amb la seva investigació de material fotogràfic malmès, amb imatges de paisatges alpins capturats entre el 1902 i el 1904 pertanyents als arxius nacionals italians.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..