Público
Público

Educació aposta per una bossa per substitucions assegurades durant tot el curs per reduir les vacants de docents

En lloc d'esperar que les vacants surtin i siguin difícils de cobrir, es podran fer nomenaments telemàtics. Els sindicats veuen bé la solució, però continuen demanant millores al sector

Una aula d'informàtica de l'institut Baix Camp de Reus, amb un professor entre els alumnes. Sívlia Jardí | ACN
Una aula d'informàtica de l'institut Baix Camp de Reus, amb un professor entre els alumnes, en una imatge d'arxiu. Sívlia Jardí | ACN.

Els docents podran optar a substitucions assegurades durant tot el curs per reduir les vacants actuals en molts centres educatius. Es tracta d'una mesura extraordinària que té com a objectiu principal millorar el procediment de cobertura d'aquestes places. El Departament d'Educació ha posat sobre la taula aquesta proposta i s'està treballant amb els sindicats.

La consellera d'Educació, Anna Simó, ho va avançar la setmana passada en sessió de control al Parlament. Segons va detallar, en lloc d'esperar que les vacants surtin i siguin difícils de cobrir, es podran fer nomenaments telemàtics a partir d'una borsa especial on caldrà que els docents que ho vulguin s'apuntin. La mesura es pot aplicar el curs vinent, segons va explicar la titular.

La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha concretat que es tracta d'un grup estable de substitucions on els docents s'hauran d'apuntar. "Nosaltres els garantirem feina i contracte des de l'1 de setembre fins al 31 d'agost", ha explicat en declaracions a TV3. El 8 de setembre, el tercer dia de curs, va ser el que més vacants de mestres i professors estaven sense cobrir aquest curs: 431.

Els sindicats veuen bé la solució, però continuen demanant millores al sector. "S'ha de començar a prendre mesures des d'ara mateix, com facilitar l'accés a la universitat fent gratuïts els graus i màsters", defensa el sindicat majoritari, USTEC-STEs. "Evidentment, cal un increment salarial, perquè hem perdut un 20% del poder adquisitiu des del 2009", ha dit la portaveu Iolanda Segura a la televisió pública catalana.

Segons les dades d'USTEC-STEs que ha replicat TV3, cada setmana queden entre 200 i 400 places sense cobrir, i fa temps que es troben amb problemes en aquest àmbit. El percentatge de no cobertura de substitucions en casos com a Informàtica és pràcticament del 100%, segons aquesta informació, el que també passa en moltes especialitats de formació professional i en matèries com cultura clàssica.

La consellera d'Educació va explicar el dimecres passat que en aquell moment el departament tenia 22 vacants no cobertes de professorat de secundària, que s'han de cobrir fins a final de curs. A més, Simó també va detallar que hi havia 418 substitucions de curta durada pendents a tot Catalunya.

Una aplicació per agilitzar el procés

La responsable d'Educació també va avançar que el departament està desenvolupant una aplicació pel mòbil per reduir la burocràcia i millorar l'accés i gestió de les substitucions. Segons les informacions periodístiques, Educació és la conselleria que gestiona més contractacions: són prop de 90.000 treballadors, dels quals més de 81.000 són personal docent, per la qual cosa les vacants suposen menys del 0,5% dels treballadors.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?