Público
Público
crisi coronavirus

El Govern redueix al 50% els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia

El sector de la restauració és un dels gremis més beneficiats pel decret. Si no hi ha acord amb el propietari en el termini d'un mes, el llogater podrà reclamar la reducció a la meitat del lloguer mentre duri la suspensió total de l'activitat. L'Executiu català prepara un "pla de xoc econòmic i social" amb els 420 milions d'euros derivats de l'augment del dèficit.

Unas clientas toman café en la terraza de un bar de Girona. EFE/ David Borrat/Archivo
Unes clientes prenen cafè a la terrassa d'un bar de Girona. EFE/ David Borrat

acn

El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret que redueix a la meitat el lloguer dels negocis tancats durant el període de suspensió de l'activitat en cas que no hi hagi acord entre propietari i arrendatari. El decret, aprovat durant el Consell de Govern d'aquest dimarts, preveu que els llogaters puguin demanar canvis "raonables" en les condicions del contracte. Ara bé, si no hi ha acord a través de la negociació en el termini d'un mes, es podrà forçar la reducció al 50% del lloguer mentre duri la suspensió total de l'activitat o la reducció proporcional en cas de restriccions parcials. La norma pretén evitar el tancament d'empreses i la destrucció de llocs de treball i potenciar la negociació entre les parts per no judicialitzar la qüestió.

Un dels sectors més beneficiats pel decret és el de la restauració. D'acord amb les fonts consultades per l'ACN, el fet que el restaurant en qüestió ofereixi serveis d'entrega a domicili o recollida no afectarà a la possibilitat d'exigir la reducció al 50% del preu del lloguer. Tot i això, el Gremi de Restauració va demanar al Govern que la reducció fos del 75% i va mostrar el seus dubtes sobre la clàusula 'rebus' i els problemes derivats de la manca d'acord entre propietaris i llogaters. 

En el cas dels negocis amb restriccions parcials, si hi ha manca d'acord la rebaixa serà del 50% de la part restringida. Això vol dir que, en cas d'un negoci que ha de reduir a la meitat l'aforament, l'arrendatari haurà de pagar tot el lloguer de la part que pot utilitzar i la meitat de la part restringida. És a dir, que el propietari acabarà ingressant el 75% del preu del lloguer habitual. La mesura es podrà aplicar en sectors amb aforament o horaris parcialment restringits com teatres, comerços, botigues de 24 hores i hotels.

Per donar cobertura legal a la reducció, el decret preveu que en un termini de dos anys el Govern inclogui la clàusula rebus sic stanitibus a l'ordenament jurídic. Aquesta clàusula s'utilitza en casos molt extraordinaris, com ara el tancament obligatori a causa d'una pandèmia, i permet establir la regulació necessària perquè es pugui renegociar un contracte en cas de "canvis imprevistos de circumstàncies". 

Fonts del Govern admeten que la normativa podria ser recorreguda pel Govern espanyol al Tribunal Constitucional, però la consideren necessària tenint en compte la dramàtica situació econòmica del sector de la restauració. En tot cas, el text del decret ha estat redactat pels experts en dret civil del departament de Justícia per tal que estigui blindat legalment.

La reducció al 50% del lloguer se suma al paquet d'ajuts de 40 milions d'euros aprovat aquest dimarts que oferirà el Govern a la restauració i els centres de bellesa que han hagut de tancar. Segons càlculs de l'Executiu, es podrien rebre fins a 1.500 euros per negoci per compensar els 15 dies decretats de tancament i cobrir despeses com el lloguer o els subministraments. Els diners s'atorgaran fins a l'acabament de la partida pressupostària. En paral·lel, l'executiu ha activat una línia de préstecs de 20 milions d'euros a través d'Avalis de Catalunya i l'ICF per impulsar la "reactivació" de la restauració i el comerç.

El Govern anuncia un pla de xoc econòmic i social

A més, l'Executiu català prepara un "pla de xoc econòmic i social" per fer front als efectes de la pandèmia amb els 420 milions d'euros addicionals que rebrà per l'augment de dues dècimes de l'objectiu de dèficit. La consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, ha explicat que d'aquests 420 milions n'hi haurà 72 que es destinaran a cobrir despeses transversals que els comptes del 2020 ja preveien en cas que arribessin nous recursos: 26 per habitatge, 20 per protecció social, 13 per indústria i promoció econòmica i 13 més per cultura. Dels diners que quedin, 348 milions, poden sortir les mesures del pla de xoc, entre les que Budó no descarta ajuts pels propietaris de locals comercials que rebaixin el preu als llogaters.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?