Público
Público

El Govern sacrificarà peixos del pantà de Sau per preservar la qualitat de l'aigua

El Departament d'Acció Climàtica i l'ACA prenen aquesta mesura davant la sequera extrema: adverteixen que podrien contaminar l'aigua per consum domèstic si els animals moren dins l'embassament

Una embarcació fa tasques d'ecosondeig per comptabilitzar quants peixos poden haver-hi.
Una embarcació fa tasques d'ecosondeig per comptabilitzar quants peixos poden haver-hi. Mar Martí / ACN

El Departament d'Acció Climàtica i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han ordenat pescar i sacrificar els peixos del pantà de Sau (Osona). Es tracta d'una mesura per preservar la qualitat de l'aigua davant l'episodi de sequera actual. És una de les mesures previstes arran de l'increment del volum que es deriva de Sau cap a Susqueda (de l'ordre de 0,5 hm³/dia).

L'objectiu del dispositiu és preservar la qualitat dels 16,5 hm³ que hi ha actualment a Sau i garantir la qualitat de l'aigua per atendre l'ús prioritari que és l'abastament de la població. Calculen que amb el volum actual del pantà es podria garantir el consum d'1 milió d'habitants en tres mesos.

La decisió extraordinària es duu a terme de manera independent a l'estat d'excepcionalitat per sequera del sistema Ter-Llobregat. S'adopta per preservar concretament la qualitat de l'aigua de la conca del Ter i poder garantir al màxim les demandes de la població.

"Si no fem res i no plou, moriran igualment", amb la conseqüència que l'aigua quedarà en mal estat. Ho ha dit el responsable d'Espècies Invasores i Projectes de Conservació de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jordi Ruiz. "Hem de ser conscients de la situació extrema, hem de prendre les decisions més correctes que són aquestes", ha justificat.

A més, apunten que s'ha constatat que no tenen gens d'interès a escala ambiental. En concret, hi ha nou espècies exòtiques i una d'autòctona que no li pertoca aquest lloc. En concret, algunes de les espècies exòtiques localitzades són silurs, sandres, carpins, carpes o peixos sol. Pel que fa a l'espècie translocada, es tracta del barb de l'Ebre.

Els experts han explicat que s'ha descartat traslladar aquest peix a una altra conca perquè podrien produir-se problemes sanitaris. Ruiz ha deixat clar que la llei obliga a sacrificar "les espècies exòtiques" i ha apuntat que, si apareix algun peix autòcton d'interès, es traslladarà al tram de riu que li pertoqui.

El Govern detalla que els exemplars extrets d'espècies exòtiques es gestionaran, d'acord amb la normativa vigent, a través de gestors de residus autoritzats, tot prioritzant-ne, sempre que sigui possible, la valorització.

L'any 2005 ja es van haver de retirar peixos d'aquest pantà, unes 16 tones. La xifra estimada del volum de peixos que hi ha actualment es coneixerà en els pròxims dies, si bé creuen que es pot moure entre les 40 i les 60 tones. Ara, una barca està fent un ecosondatge als diferents punts del pantà per tenir dades més precises per poder afinar encara més el dispositiu.

El risc ambiental per la mort de peixos

Els representants de les dues administracions han explicat el risc ambiental de deixar que els peixos es morin per la falta d'aigua i d'oxigen. Per conseqüència, això comportaria que contaminin l'aigua.

"La calor s'ha avançat un mes i això fa que l'aigua s'estratifiqui i que, a sota, els peixos es quedin sense oxigen i s'ofeguin", sostenen. A més a més, s'alliberen unes substàncies tòxiques del subsol, com ara l'amoni, que també empitjoren molt la qualitat de l'aigua.

Descàrrega d'una barca tipus Pelican al pantà de Sau.
Descàrrega d'una barca tipus Pelican al pantà de Sau. Mar Martí / ACN

La directora de l'Àrea d'Execució d'Actuacions de l'ACA, Elisabet Mas, ha subratllat que la prioritat és mantenir la qualitat de l'aigua per poder-la aprofitar al màxim. Per això s'aniran fent controls d'alguns paràmetres, com la temperatura i la concentració d'amoni. "En una situació d'extrema sequera hem d'aprofitar tots els recursos que tenim", defensa.

Ús de diferents tècniques per a l'extracció

L'extracció dels peixos es portarà a terme mitjançant una combinació de quatre tècniques diferents, en funció de la millor alternativa possible per a cada zona de l'embassament de Sau. El Govern les ha detallat:

  • Pesca de peixos pelàgics, de la columna d'aigua, mitjançant encerclament amb xarxes.

    Pesca elèctrica (únicament en racons o espais molt petits o com a intervenció de suport de l'anterior i de poc abast).

    Recollida d'espècies en superfície, mitjançant vaixells tipus pelicà, si es produeix alguna mortaldat dins de l'embassament.

    Pesca manual en indrets de difícil accés per a la resta de mitjans.

Desembassament d'aigua a Susqueda

Fa uns dies el Govern va ordenar incrementar l'aportació d'aigua del pantà de Sau a Susqueda. La mesura ha implicat passar dels 0,3 hm³/dia als 0,5 hm³/dia per tal de preservar la qualitat dels 18 hm³ que hi ha actualment a Sau i garantir la qualitat de l'aigua per atendre l'ús prioritari que és l'abastament de la població.

L'anunci de la retirada de peixos va comportar fa una setmana la protesta d'un centenar de persones a la presa del pantà, entre veïns i pescadors. Reivindiquen que no veuen amb bons ulls aquesta decisió.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?