Público
Público

El jutjat 13 processa 30 persones per l'organització de l'1-O, però no hi veu rebel·lió ni sedició

Els atribueix delictes de malversació, desobediència, revelació de secrets, falsedat documental i prevaricació. Deixa fora de la causa el jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal, així com l'expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer. El president Quim Torra compareix per criticar les conclusions del tribunal: "Es confirma la deriva autoritària, la manca de la independència judicial i la persecució política dins un estat de la Unió Europea".

Detall de la manifestació 'Recuperem l'1 d'octubre', aquest dilluns a Barcelona. / Joel Kashila.

públic

El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha finalitzat la seva investigació sobre el referèndum de l'1 d'octubre de 2017. En paral·lel al judici al Procés que té el Tribunal Suprem com a escenari, aquest tribunal ha trobat indicis de diversos delictes, però no de rebel·lió o sedició. El saldo total de processats és de 30 imputats. En total, 17 per malversació, 17 per desobediència, 3 per revelació de secrets, 3 per falsedat documental i 4 per prevaricació, tenint 

Es tracten, en la seva majoria, de càrrecs intermedis del Govern de Carles Puigdemont. La magistrada Alejandra Gil, en substitució del difunt Juan Antonio Ramírez Sunyer, demana als acusats per malversació una fiança conjunta i immediata de 5.803.068 euros per responsabilitat civil, la quantitat que estima que es va gastar durant la celebració del referèndum.

A la llista dels processats, no hi consten ni el jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal, amb qui va començar la investigació, ni Carles Viver i Pi-Sunyer, que va ser president del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Tampoc el diputat d'ERC Lluís Salvadó, en ser aforat. En total, el tribunal deixa al marge un total de quinze persones.

Sí que hi són en qualitat de processats l'exsecretari general del Diplocat Albert Royo; l'exdirector de la representació de la Generalitat davant la UE Amadeu Altafaj l'exsecretari de Difusió d'Atenció Ciutadana Antoni Molons; el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, o el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, entre d'altres. També han estat processats persones de l'àmbit privat, com el directiu de l'empresa Unipost Pablo Raventós, la directora de serveis de T-Systems, Rosa Maria Rodríguez, o el director del setmanari El Vallenc, Francesc Fabregas.

Altres institucions incloses en la causa són els mitjans de comunicació públics, amb els processaments de la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis i el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo. 

Torra denuncia "el fals relat de la violència" de l'1-O al jutjat número 13

La notícia ha motivat la compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra. En una declaració institucional, Torra ha criticat durament la decisió del jutjat 13 de seguir endavant amb les diverses acusacions, tot i haver-se descartat la rebel·lió i la sedició: "Hem conegut avui la interlocutòria del jutjat número 13, es confirma la deriva autoritària, la manca de la independència judicial i la persecució política dins un estat de la Unió Europea".  El president ha denunciat les conclusions de la instrucció del jutjat, una causa que forma part de l'entramat de processos sobre l'1-O: "Si algú compta que amb atacs com aquests abandonarem el compromís de la llibertat, que perdi l'esperança".

Torra ha defensat que el "relat" sobre la violència de l'1 d'octubre és "fals", això com la suposada malversació de fons públics: "La Generalitat no ha estat perjudicada per l'1 d'octubre. Les conclusions [del jutjat] han estat motivades per un objectiu polític. El fals relat de la violència és el mateix fals relat de la malversació", ha dit. El president ha expressat la seva "solidaritat" amb la trentena d'encausats i s'ha mostrat orgullós de l'execució de l'1-O.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?