Público
Público

El moviment feminista veu créixer la seva capacitat de convocatòria 

Entre la multitud que s'ha manifestat aquest 8 de març a Barcelona destacava la presència de molta "gent jove". Desenes de milers de persones, majoritàriament dones, han pres també els carrers d'altres poblacions catalanes i de mig centenar de ciutats a l'Estat espanyol, per reivindicar la igualtat i llançar "un crit comú" contra les violències masclistes.

Manifestació del 8 de març a Barcelona

públic i agències

Moltes més manifestants que de costum han respost a la convocatòria de les organitzacions feministes aquest 8 de març.

Aquesta esa la impressió que es transmetia entre les milers de persones que s'han concentrat aquest dimecres a la plaça Universitat de Barcelona i han marxat durant dues hores fins a la plaça de Sant Jaume amb el lema "La revolució imparable de les dones".

Segons els càlculs de la Guàrdia Urbana, les manifestants que omplien bona part de la Via Laietana, tot el carrer Ferran i la Plaça Sant Jaume eren aproximadament unes 7.000. Algunes de les feministes assistents donaven xifres molt superiors, per comparació amb les que s'han donat sobre altres manifestacions en el mateix lloc.

La marxa de Barcelona s'ha iniciat poc després de les 19.00 hores i encara que s'exhibien poques banderes el color predominant era el violeta.

Entre la multitud, majoritàriament femenina, destacava la presència de "gent molt jove". Així ho assenyalaven algunes manifestants.

S'han pogut sentir crits en contra de la violència masclista: "cap agressió sense resposta", "ni una menys", "no morim, ens maten". I s'ha reclamat el "dret a decidir-ho tot", així com el valor de la "lluita feminista".

La convocatòria l'havia realitzat la 'Comissió 8 de març', amb el suport de diverses associacions de dones, sindicats i partits polítics.

Entre els polítics que han participat en la marxa barcelonina s'han pogut veure a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la regidora de Feminismes de Barcelona, Laura Pérez, la dirigent d'ERC Marta Rovira, diputades de la CUP i altres representants de la resta de partits polítics.

La jornada d'aquest dimecres ha demostrat que "la solidaritat és l'arma" de la dona i que, treballant unides, han aconseguit donar "una lliçó política "posant damunt de la taula els temes que les preocupen", ha afirmat una de les organitzadores.

"Estem fartes de fer la mateixa feina guanyant menys, de ser qui realitza el treball a casa i que ens matin. Estem fartes que ens matin, ha assenyalat Chelo Hernández.

Aquests han estat també missatges que s'han volgut transmetre amb l'aturada realitzada a 55 països entre les 12.00 i les 12.30 hores d'aquest dimecres.

Sobre aquesta convocatòria, l'organització feminista ha assenyalat que s'ha recolzat en pràcticament tots els sectors arribant, fins i tot, a "superar les expectatives". S'ha parat en centres de salut, col·legis, instituts, cooperatives, ONG i empreses, així com personal d'ajuntaments i serveis públics, segons han informat.

Manifestacions a cinquanta ciutats

Desenes de milers de persones, majoritàriament dones, han pres també els carrers d'altres ciutats catalanes i de de mig centenar de poblacions de l'Estat espanyol, en les manifestacions del  Internacional de la Dona, per reivindicar la igualtat i llançar "un crit comú" contra les violències masclistes.

A Madrid, una  multitudinària manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema "Juntes i fortes, feministes sempre. Atur Internacional contra l'heteropatriarcat", s'ha desplaçat  per la Gran Via, des de la plaça de Cibeles fins a la plaça d'Espanya, amb moltes de les dones participants vestides amb el color del feminisme, que portaven cartells reivindicatius d'una vida quotidiana diferent i de mesures contra la violència.

Les manifestants han canviat per unes hores l'aspecte i els moviments de circulació al centre de la capital.

Durant el recorregut, amenitzat per una batucada, les assistents han corejat consignes a favor de la lluita de les dones i en contra de la cultura masclista: "No és quelcom aïllat, és l'heteropatriarcat", "Sense cames, sense braços, masclistes a trossos", "Volem diners, treball ens sobra".

Accions de les diputades

Diputades del Congrés de diferents grups han volgut celebrar el Dia de la Dona. amb un acte d'homenatge a Clara Campoamor, que ha encapçalat la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, i al que no han assistit les de Units Podem, ERC i Compromís, que a aquesta hora secundaven l'atur internacional convocat en més de mig centenar de països.

Les parlamentàries de Podem han abandonat el Ple al migdia, deixant a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, responent a una interpel·lació d'aquest grup sobre els drets del col·lectiu LGTB.

No obstant això, al final de tots dos actes totes elles s'han fotografiat juntes a l'escalinata dels Lleons, on també han acudit alguns diputats en senyal de solidaritat.

L'atur internacional convocat al migdia per col·lectius feministes per denunciar el desigual repartiment de l'ocupació i les cures ha estat secundat a les portes d'institucions, empreses, sindicats i universitats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?