Público
Público
POLÍTICA

El PDeCAT no es resigna a la ruptura amb la Crida i insisteix en la negociació

La direcció del PDeCAT creu que encara "hi ha marge" per arribar a un acord per la reordenació de l'espai postconvergent.
David Bonvehí diu en una carta als associats del partit que tenen "voluntat propositiva" per seguir negociant.

El president del PDeCAT, David Bonvehí. EUROPA PRESS
El president del PDeCAT, David Bonvehí. EUROPA PRESS

PÚBLIC

El PDeCAT assegura que encara "hi ha marge" per arribar a un acord amb la Crida sobre la reordenació de l'espai de JxCat. Així ho assegura el seu president, David Bonvehí, que adreça una carta a la militància després que el divendres la direcció del partit decidís rebutjar la proposta dels presos i exiliats per convocar una assemblea constituent de JxCat i que passats sis mesos de la creació i la consolidació del nou partit, el PDeCAT debatés si es manté o bé es dissol en la nova formació. "Mentre hi hagi voluntat d'acord, hi ha marge per l'acord. Tenim una voluntat propositiva per seguir negociant amb l'objectiu que això surti bé", ha afirmat Bonvehí a la missiva a la que ha tingut accés l'ACN.

Bonvehí explica als associats que a la reunió de la direcció del divendres es va tractar la proposta dels exconsellers Josep Rull, Quim Forn, Jordi Turull i Lluís Puig –que es va rebutjar- i argumenta que "la gran majoria" de la direcció" no pot compartir la literalitat del text en els termes exposats", encara que matisa que "en cap cas s'ha negat que la proposta pugui ser discutida en el moment oportú i en els òrgans corresponents".

El president del PDeCAT també assegura que tota la direcció té "el respecte més absolut" per la proposta. "És bo que la discrepància s'entengui com un valor positiu pel debat de fons", indica. Sobre el posicionament de la direcció, assenyala que els dirigents només van votar la proposta perquè ja s'havia fet pública i es demanava l'adhesió dels associats.

A la carta el líder del partit també remarca que la negociació "no és només de formes organitzatives" sinó també "de projecte polític", de com presentar-se i a qui representar.

Manifest favorable a les tesis de la direcció

D'altra banda, un manifest afí a la direcció del PDeCAT, encapçalada per David Bonvehí, reclama al partit que no deixi d'existir ni queda diluït dins de JxCat. El text, avançat per NacióDigital, dona suport a la direcció del partit perquè acabi de reconfigurant un espai "defugint del pensament únic" i en què siguin presents els valors de la "bona gestió" i la "mirada àmplia". "Per sumar sempre hi serem però des del reconeixement dels sumands", afegeix el manifest per després reivindicar "la construcció nacional efectiva" i haver mogut la centralitat del catalanisme fins a l'independentisme. El manifest arriba després que, en un altre manifest, desenes de càrrecs electes de JxCat hagin defensat convertir la marca en un nou partit.

Alcaldes i càrrecs territorials del PDeCAT reivindiquen que han demostrat des del món municipal durant molts anys la seva voluntat de sumar i de ser "un projecte transversal".

"Formem part d’una tradició política que sempre ha acollit i ha buscat comptar amb persones diverses. Per sumar sempre hi serem però des del reconeixement dels sumands. Reivindiquem la construcció nacional efectiva i haver mogut la centralitat del catalanisme fins a l’independentisme i deixant-lo en el sector majoritari de la societat catalana", afegeix el text.