Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTOCDETERMINACIÓ Professors d'institut presten declaració per una protesta contra la violència policial de l'1-O

La Fiscalia investiga a un total d'11 docents d'un centre d'ensenyament de Sant Andreu de la Barca per suposada incitació a l'odi i per suposades amenaces contra la integritat moral. Alguns alumnes van demanar debatre a les seves classes sobre les càrregues de la policia i la Guardia Civil durant la celebració del referèndum

Alumnes a l'exterior de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca / Europa Press

AGÈNCIES

Sis professors de l'institut d'educació secundària (IES) El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) han prestat declaració aquest dijous davant la Fiscalia per respondre a les acusacions fetes per agents de la Guardia Civil, segons els quals  alguns d'ells van instar els alumnes a sortir al pati del centre en protesta per les càrregues policials amb les que es va intentar impedir la celebració del referèndum d'autodeterminació del passaT 1 d'octubre. 

Segons els agents que van presentar la denuncia, fills dels efectius de la "benemérita" es van sentir pressionats i van secundar la condemna per no quedar-se a classe i ser assenyalats.

Es dóna la circumstància que en aquest institut estudien molts dels fills dels agents de la Guardia Civil destinats a l'aquarterament d'aquesta ciutat, el més gran de Catalunya.

Altres tres professors d'aquest centre ja van ser interrogats fa dies, mentre que dos més està previst que ho facin en les properes setmanes, segons fonts properes al cas.

Aquestes citacions responen a unes diligències obertes per la Fiscalia per esclarir si els fets succeïts el 2 d'octubre, consistents en expressions respecte a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, poguessin ser constitutives de delicte.

Segons ha explicat aquest mateix dijous la directora de Serveis Territorials d'Ensenyament del Baix Llobregat, Núria Vallduriola, la Fiscalia investiga a un total d'11 docents per suposada incitació a l'odi, i en algun cas, també per suposades amenaces i contra la integritat moral.

Vallduriola ha explicat que el 2 d'octubre, després d'una concentració silenciosa al centre "en favor de la no violència i en favor de la pau", alguns alumnes van demanar debatre a les seves classes sobre les càrregues de la policia i la Guardia Civil del dia anterior. Així ho han explicat els professors en les seves respostes a les preguntes de la Fiscalia.

La responsable d'Ensenyament ha defensat la professionalitat dels docents que, segons ella, es van limitar a dirigir el debat escoltant totes les versions "i no emetent cap opinió personal". És possible, ha explicat, que alguns dels alumnes haguessin pronunciat alguna expressió fora de lloc, però no els professors.

Vallduriola ha lamentat que els pares que han presentat la denúncia que va originar la investigació no s'haguessin dirigit abans a la Conselleria d'Ensenyament per esbrinar què va succeir i optessin per la via penal.

Segons l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AUGC), es va demanar als alumnes que manifestessin, un a un, la seva opinió respecte a les càrregues durant l'1-O, després de la qual cosa alguns dels menors "van arribar plorant a casa".

Tres dies després, al centre educatiu es va convocar una altra concentració d'alumnes per mostrar el seu suport als companys que són fills de guàrdies civils i que, segons els denunciants, s'estaven sentint assetjats arran de l'1-O.

No obstant això, segons la directora d'Ensenyament en el Baix Llobregat, cap pare va plantejar cap queixa davant els responsables de l'institut.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?