Público
Público
política

Puigdemont es dona de baixa del PDeCAT

L'expresident comunica a les xarxes socials que abandona la formació presidida per David Bonvehí després que la direcció dels demòcrates demandés JxCat pel control de les sigles. També es donen de baixa els consellers Meritxell Budó, Damià Calvet, Jordi Puigneró i Miquel Buch, la gran majoria de diputats al Parlamet, els exconsellers i presos polítics Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn i l'exvicepresidenta del PDeCAT Míriam Nogueras.

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un moment de la conferència a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) el 21 d'agost de 2020. Aleix Freixas | ACN
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un moment de la conferència a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) el 21 d'agost de 2020. Aleix Freixas | ACN

públic

Carles Puigdemont es dona de baixa del PDeCAT. L'expresident a l'exili ha comunicat per les xarxes socials que abandona la formació presidida per David Bonvehí després que la direcció dels demòcrates portés als tribunals JxCat pel control de les sigles: "Acabo de comunicar a David Bonvehí, president del Pdecat, la meva decisió de donar-me de baixa del partit que presideix. Continuaré treballant, ara com a president de JxCat, per mantenir una relació cordial entre les dues formacions", ha piulat al seu perfil de Twitter.

Bonvehí no ha trigat en reaccionari amb una altra piulada on ha reconegut a Puigdemont i s'hi ha referit com a "company i amic":

També s'ha donat de baixa el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, així com la portaveu del Govern i consellera de presidència, Meritxell Budó, el conseller de Polítiques Digitals i Administrció Pública, Jordi Puigneró, i el conseller d'Interior, Miquel Buch. L'únic membre del Govern que es manté a la formació demòcrata és la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacon. El partit de Bonvehí calcula en unes 800 les baixes de militants a conseqüència de la pugna amb JxCat, el que representa un 7% de la militància.

En un comunicat conjunt, els quatre consellers culpen el PDeCAT de "no seguir" el mandat de les bases i "judicialitzar" la relació amb JxCat:

No només els membres de Govern han mogut fitxa, també ho han fet la majoria dels diputats del PDeCAT al Parlament. Tots, menys el portaveu dels demòcrates, Marc Solsona, i el responsable de l'àrea de pensament, estudis i àmbits temàtics, Lluís Font, han estripat el carnet. Altres baixes destacades són la de l'exvicepresidenta de la formació Míriam Nogueras i la dels exconsellers i presos polítics Jordi Turull, Josep Rull Quim Forn.

La polèmica va esclatar quan el passat dissabte el PDeCAT va demandar JxCat als tribunals per l'ús de les sigles. Bonvehí considera que el canvi de la propietat de la marca "JxCat" -abans en mans dels demòcrates fins al juliol, quan persones de l'entorn de Puigdemont van agafar-ne la titularitat- es va fer de manera fraudulenta. La vista per la demanda interposada pel PDeCAT contra JxCat serà el 25 de setembre.