Público
Público
habitatge

Sostre als preus, registre de contractes i sancions als lloguers abusius: així és la proposta de Podemos sobre habitatge

Unidas Podemos assegura que el PSOE s'ha obert a negociar la seva proposta en matèria de regulació de lloguers. Ábalos diu que comparteix els mateixos objectius que els d'Iglesias, confia en l'acord i assegura que ho intentarà: "Tractarem d'acostar-nos".

Pablo Iglesias
El vicepresident segon del Govern espanyol, Pablo Iglesias, en una imatge d'arciu. Irene Lingua / Vicepresidencia de Derechos Sociales / EFE

Unidas Podemos té una proposta concreta sobre la regulació dels preus dels lloguers i, segons els de Pablo Iglesias, el PSOE estaria disposat a estudiar-la. La setmana passada la negociació de la nova llei d'Habitatge va entrar en una nova fase, després que el Ministeri de Transports presentés a la Vicepresidència segona de Drets Socials i Agenda 2030 la seva proposta de bonificacions fiscals als propietaris d'immobles per tractar de baixar les rendes.

Des d'Unidas Podemos es va criticar aquesta proposta i es va denunciar que es tractava d'un incompliment de l'acord de coalició subscrit entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, un document que conté el compromís per regular els lloguers en aquelles zones declarades de mercat tensat (on els lloguers han pujat de forma sostinguda i les famílies destinen gran part dels seus recursos a les rendes).

Aquest dilluns, els equips tècnics de totes dues parts han mantingut una reunió i, encara que no s'haurien produït avanços importants i concrets, fonts d'Unidas Podemos asseguren que el Ministeri de Transports s'ha obert a estudiar la seva proposta en matèria de regulació de lloguers. Aquesta proposta, a la qual ha tingut accés Públic, recull diversos punts que concreten l'establiment de límits als preus a les zones de mercat tensat, així com d'altres destinades a mantenir aquests preus, sancionar el cobrament de lloguers abusius i fer un seguiment eficaç dels contractes perquè, entre altres coses, no es produeixin aquests abusos.

"En els contractes de lloguer d'habitatge situat en una àrea declarada de mercat
tensat, la renda pactada a l'inici del contracte no podrà superar
l'índex oficial de referència per al lloguer d'un habitatge de característiques anàlogues en el mateix entorn urbà"
, recull la proposta de la Vicepresidència segona.

L'índex oficial de referència va ser aprovat per Transports al juny de l'any passat  mitjançant el tractament i anàlisi de dades estadístiques sobre els preus del lloguer d'habitatges sobre la base de criteris com les superfícies mitjanes dels immobles, el preu mitjà en euros per metre quadrat, la renda mitjana mensual i ubicació per comunitats autònomes, províncies, municipis, districtes i seccions censals.

A més, el text estableix que en zones de mercat tensat "tampoc podrà ser superior a la renda consignada en l'últim contracte d'arrendament vigent en els últims 5 anys, incrementada amb l'índex de garantia de competitivitat en la comunitat autònoma corresponent, aplicat de forma acumulada en el període transcorregut entre la data de subscripció del contracte d'arrendament anterior i la data de subscripció del nou contracte".

Registre de Contractes del Lloguer (RCA)

Entre altres elements, la proposta d'Unidas Podemos recull una sort de règim sancionador destinat a castigar l'incompliment dels límits dels lloguers establerts en la norma, de manera que el cobrament per la part arrendadora de rendes "que sobrepassin els límits establerts en aquesta llei donarà dret a la part arrendatària a exigir la restitució de les quantitats percebudes en excés" amb un interès addicional del 3%.

Els de Pablo Iglesias també proposen crear un Registre de Contractes del Lloguer (RCA) que serveixi per fer un seguiment del compliment de les condicions dels contractes entre les parts, però també com una eina estadística per estudiar el mercat immobiliari i els preus del lloguer. Aquest registre estableix la proposta, serà "de naturalesa administrativa, declarativa i de caràcter electrònic, amb accés lliure prèvia acreditació d'interès legítim en la consulta".

Els contractes del lloguer podran inscriure's al RCA a instàncies de qualsevol de les dues parts (tant del propietari com de l'inquilí). "Els contractes hauran de registrar-se íntegrament i qualsevol de les parts haurà de poder realitzar-ho de manera telemàtica. També s'arbitrarà un mecanisme
de contradicció, perquè la part que no realitza el registre pugui aportar la
informació en la qual estigui en desacord", recull el text.

Encara que en la reunió tècnica d'aquest dilluns, els socialistes s'haurien obert a estudiar la proposta d'Unidas Podemos, fonts de la formació van lamentar que "tot i que el PSOE havia assegurat que en aquesta reunió mostraria les dades que avalen la seva proposta d'incentius fiscals això no ha estat així i han acudit a la reunió sense documentació que la recolzi".

Ábalos: "Les mesures que estem plantejant compleixen amb més eficàcia amb l'objectiu" d'acabar amb els lloguers abusius

Per part seva, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va mostrar el seu convenciment que la llei d'habitatge compleix amb els acords amb Unidas Podemos i, a més, va mostrar-se confiat de poder arribar a un acord amb el partit morat. "Tractarem d'acostar-nos", va dir.

Ábalos va manifestar que la llei d'habitatge és molt més que els incentius fiscals i que completa un paquet de mesures que va qualificar de "molt ambiciós" per acabar amb els preus abusius en el lloguer. El ministre va voler també aclarir que la llei contempla la declaració de zones de mercat residencial tensiat, potenciar un parc públic d'habitatge que faci possible lloguers assequibles i potenciar que surti més habitatge de lloguer al mercat per incrementar l'oferta i baixar els preus.

Ábalos va insistir que els objectius són els mateixos que té Unidas Podemos que impliquen posar fre a les pujades del lloguer, "però nosaltres creiem que les mesures que estem plantejant compleixen amb major eficàcia aquest objectiu, i no són mesures de traç gruixut, estan molt estudiades i són mesures estructurals". Finalment, el ministre va indicar que també s'ha elaborat una llei que doni seguretat jurídica, "i que, a més, inspirin seguretat". I va insistir que la llei garanteix això "amb mesures efectives i de llarg recorregut", va insistir.