Público
Público

VAGA ESTUDIANTIL 9-M Vaga estudiantil per reclamar la rebaixa de taxes universitàries

Els estudiants impulsen una iniciativa legislativa popular per demanar "fixar preus públics" i garantir l'accés universal a l'educació superior. Convoquen a les 12.00 h una manifestació central a la plaça Universitat de Barcelona.

Capçalera de la manifestació estudiantil per la ILP Universitats, que té per objectiu la rebaixa de les taxes. La marxa ha recorregut el centre de Barcelona i ha finalitzat davant el Parlament català. @ILPUniversitats

PÚBLICO

La rebaixa de taxes universitàries torna a posar en vaga els estudiants de l'educació superior. Aquest dijous, diverses organitzacions estudiantils han fet una crida a "buidar les aules" per promoure la ILP Universitats, una iniciativa legislativa popular oberta des del passat 14 de febrer que pretén fer efectiva la moció ja aprovada el 2016 on s'instava la baixada de preus.

La ILP vol una modificació de la Llei d'Universitats Catalana per fixar els preus públics i garantir un accés universal a l'ensenyament universitari. Els estudiants recullen firmes per "recuperar la universitat pública de qualitat, i l’equitat" que afirmen "ha de ser un factor indeslligable". Asseguren haver aconseguit 40.000 signatures, una xifra que els deixa a 10.000 del mínim exigit per iniciar el tràmit a la cambra catalana.

La mobilització central s'ha convocat a la plaça Universitat de Barcelona a les 12.00 h. Centenars d'estudiants en vaga han recorregut el centre fins a la Via Laietana amb una pancarta a la capçalera on s'hi podia llegir "Recuperem la Universitat".  Els manifestants han corejat lemes com "no a la privatització" o "seguim pagant, seguim lluitant". La marxa ha finalitzat al parc de la Ciutadella, davant el Parlament català, on alguns dels representants estudiantils han llegit un comunicat.

En aquest punt, també s'han vist pancartes en suport els nou estudiants a judici per les mobilitzacions del 2016, quan els estudiants van pressionar la cambra perquè aprovés la rebaixa del 30% de les taxes. La ILP Universitats ha comptabilitzat en 2.000 persones les assistents a la manifestació, i ha xifrat en un 85% el percentatge d'estudiants que han secundat la vaga.

Abans de la manifestació central, els estudiants han marxat en columnes des dels diferents centres educatius. En són exemples les convocatòries a les 10.30 h al Palau Reial per reunir els estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC), que han tallat l'avinguda Diagonal; la concentració al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) a les 11.00 h o la de les 11.30 h al campus del Raval de la UB. La vaga també s'ha secundat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona o a la Universitat de Girona, on els estudiants han mostrat fotografies d'aules buides per les xarxes socials.

A més, a primera hora i com ja és habitual durant les jornades de mobilitzacions, les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) del Vallès han quedat tallades entre les estacions de Bellaterra i la Universitat Autònoma de Barcelona. Segons Ferrocarrils, el tall ha durat entre les 8.20 h i les 8.50 h, temps durant el qual els trens només han funcionat entre Sabadell Parc i la UAB i entre Bellaterra i la plaça de Catalunya de Barcelona.

Els universitaris en vaga denuncien que l'augment de les taxes del 66% aplicat l'any 2012 pel govern d'Artur Mas en un context de retallades ha generat un greuge en l'accés a l'educació superior: "Hi ha hagut una disminució del nombre de matriculacions, evidenciant així que s'estan imposant barreres econòmiques d'entrada que es tradueixen en crear un model d'universitat elitista, tan sols formada per les capes més elevades de la societat". 

Seguiment irregular segons el Govern

Segons les xifres del Govern, l'adhesió d'estudiants a la convocatòria a la UAB ha estat majoritària a les 11 facultats del Campus de Bellaterra, i a l'escola d'Enginyeria, la facultat de Veterinària i el campus de Sabadell s'ha fet classe amb una presència d'entre el 10 i el 40% dels alumnes. A la UB s'han bloquejat els accessos de les facultats de Geografia i Història i Filosofia, i a altres facultats el seguiment ha estat entre el 70 i el 95%. En canvi, a la resta de facultats el seguiment ha estat mitjà o baix

A la UPC, les classes s'han realitzat amb normalitat, i a la UPF, el campus Mar ha impartit quasi totes les classes, mentre que els campus del Poblenou i de Ciutadella, més de la meitat. La UdL ha desenvolupat l'activitat acadèmica amb normalitat, a excepció d'algunes classes suspeses a les facultats de Lletres i d'Educació. A la URV, el seguiment ha estat alt al campus Catalunya, amb un 85%, mentre que a la resta ha estat desigual amb percentatges entre el 33% i el 55%, i a les facultats de Medicina, Turisme i Geografia s'han impartit classes amb normalitat.


¿Te ha resultado interesante esta noticia?