Público
Público

Catalunya, en alerta per temporal

El riu Segre augmenta el seu cabal perquè buiden l'embassament de Rialb, a la Noguera

MERCÈ MARCH

Pluges, vent i neu. Tot Catalunya està en alerta per un temporal, segons va anunciar ahir Protecció Civil. El seu director, Josep Ramon Mora, va afirmar que no està previst que 'hi hagi pluges torrencials però l'episodi durarà moltes hores i hi haurà força acumulacions d'aigua'. Com a conseqüència d'aquestes previsions, Mora va anunciar que avui serà un dia 'complicat'.

La zona més afectada per les pluges de les darreres hores ha estat la província de Lleida. L'aigua i el desgel de la neu del Pirineu ha provocat que hagin crescut les capçaleres dels rius. A més, l'entrada d'aigua a l'embassament de Rialb (Noguera), on s'està efectuant el darrer buidatge abans de ser operatiu, està sent més abundant que de costum.

En aquest sentit, Mora va explicar que la Generalitat ha activat el nivell dos del pla Neucat a les cotes superiors als 800 metres perquè s'espera una nevada 'extraordinària' per l'època de l'any. El túnel de Viella podria quedar tancat al trànsit. Amb menys intensitat, va dir, també podria nevar 'a comarques com ara l'Alt Empordà, la Garrotxa o el Ripollès', encara que en cotes superiors als 800 metres i amb gruixos inferiors als 30 centímetres.

Pel que fa a les zones costaneres, Protecció Civil ha alertat que el vent pot provocar onades de fins a dos metres i, a l'Alt Empordà les ratxes podrien arribar fins als 120 quilòmetres per hora.

Per complir amb el calendari de l'última fase perquè el pantà de Rialb es posi en marxa, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha hagut d'incrementar el volum d'aigua riu avall, fins a arribar als 150 metres cúbics per segon. Pel cap d'hidrologia de la CHE, César Ferrer, encara 'es tracta d'un cabal moderat'. Aquesta si­tuació va provocar ahir un creixement del riu Segre al seu pas per Balaguer i Lleida, on l'aigua va arribar als 220 metres cúbics per segon.

En els trams canalitzats, al pas per les dues localitats lleidetanes, la crescuda controlada va inundar les zones enjardinades, camins de passeig i perimetrals. Però no va haver-hi desbordaments. 'El riu circula per les seves lleres de domini públic hidràulic, encara que potser ha pogut negar els jardins laterals a les zones canalitzades perquè en aquests indrets el cabal central és molt petit, ja que està dissenyat per a situacions d'estiatge', assenyalava Ferrer. De fet, ahir el punt culminant de la crescuda del riu Segre al seu pas per Lleida portava 220 metres cúbics per segon, per sobre dels 160 metres cúbics del darrer mes, quan es va començar a fer el buidatge a l'embassament de Rialb.

La tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida, Marta Camps, va assegurar que malgrat que la crescuda és notable 'en aquests moments no hi ha cap risc'. Al contrari. 'Biològicament', va dir, 'aquestes crescudes puntuals regeneren les lleres de tota la porqueria que acumulen, i les netegen les males herbes'.

Es preveu que el buidatge de Rialb acabi el proper 10 de maig, després d'haver estat 30 dies en transició. Fins aquesta data, s'espera que el riu Segre continuï més alt al seu pas per Balaguer i Lleida. Si hi hagués perill de crescudes més importants per properes pluges, la CHE alentiria el procés.

De tota manera, per precaució, els respectius consistoris han tancat els accessos a la canalització als marges dret i esquerre del riu, i han tallat els accessos a alguns camins. A més, s'ha alertat els veïns de l'horta del risc de crescudes del Segre. També s'ha activat la fase d'alerta del pla Inuncat a causa del desembassament dels pantans de Rialb, Sant Llorenç de Montgai (aigües avall), i de la presa La Mitjana de Lleida. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias