Público
Público

Santa Coloma anuncia càstigs per als funcionaris imputats en el ‘cas Pretòria’

L'ajuntament viu amb tensió el primer ple després de la publicació del sumari de la trama

MARC USTRELL

Després de trasbalsar la vida política catalana la setmana passada, el sumari del cas Pretòria va marcar ahir el ple municipal de Santa Coloma de Gramenet. Abans de discutir els punts de l'ordre del dia, l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va prendre la paraula per llegir un manifest de condemna a la corrupció en el qual assegurava que la lectura del sumari li pro­dueix 'fàstic i vergonya'.

Una vintena de persones es van concentrar a l'entrada de la sala i van demanar a crits la dissolució del consistori. Però els polítics tenien una altra agenda. Parlon va anun­ciar que d'aquí poc proposarà als grups municipals del consistori i a la ciutadania un conjunt de decisions 'orientades al càstig' per a tots aquells que hagin participat, afavorit o col·laborat en situacions reprovables per al bon funcionament de l'administració.

L'alcaldessa es va mostrar especialment afectada després de saber que les convocatòries de contractació de personal també s'hagin vist manipulades i com a conseqüència que 'les esperances i els esforços honrats de persones que aspiren a un lloc de treball públic hagin estat afectades'.

Parlon va llançar també un missatge d'esperança als ciutadans de Santa Coloma prometent que el seu govern i els treballadors 'consolidaran una imatge real d'una Santa Coloma solidària i plena de vida i il·lusions'. Però de seguida va quedar clar que la promesa no seria fàcil de complir.

En un torn de paraula sol·licitat pel portaveu del col·lectiu Gent de Gramenet, No-
sser B. Lakmisi, la tensió va tornar a entrar a la sala de plens. Lakmisi va titllar de 'mentiders' els membres de l'equip de govern i va recordar 'el mal que ha fet a la ciutadania la imatge de Bartomeu Muñoz jugant a golf' quan els ciutadans 'pateixen per arribar a final de mes'.

L'anàlisi dels gairebé 11.000 folis del sumari per part dels serveis jurídics de l'ajuntament ha frenat la ratificació d'un decret signat per l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, el 17 de maig -dos dies abans que s'autoritzés l'aixecament del secret de sumari- en el qual recol·locava Pascual Vela i Lluís Falcón, tots dos imputats en el cas Pretòria, i Manel Sierra, l'antic gerent de Gramepark.

El decret, que s'havia de ratificar en el ple celebrat ahir al vespre i que va ser retirat a última hora pel grup del PSC, ja ha estat criticat pel comitè d'empresa del consistori i alguns funcionaris que entenien que premiava els imputats.

Segons el decret, que ha estat anul·lat, la reestructuració organitzativa es devia a 'raons d'eficàcia i eficiència' i aconseguia que la corporació municipal complís amb la llei, que obliga a mantenir la plaça d'aquests funcionaris.

La reestructuració planejada per l'ajuntament, que afectava uns vint funcionaris en total hauria provocat que els tres implicats en el cas Pretòria tornessin a ocupar càrrecs força rellevants relacionats amb les àrees en què treballaven abans de l'escorcoll de la Guàrdia Civil.

D'aquesta manera, Pascual Vela, antic director gerent de Serveis, havia de ser tècnic assessor de la direcció de l'àrea de Serveis a la Persona; Lluís Falcón, exdirector gerent de Projectes, passaria a ser coordinador tècnic de projectes i transports de l'àrea de Serveis Territorials, i Manel Sierra, cessat per l'OAC el mes de febrer passat, seria coordinador de paisatge urbà, comerç i transports, també dins l'àrea de Serveis Territorials.

Les converses telefòniques intervingudes per la Guàrdia Civil revelen que tots tres mantenien un contacte freqüent amb l'exdiputat socialista, tot i que Lluís Falcón no només mantenia informat Luigi de tots els projectes de la ciutat, sinó que li arribava a proposar eines per evitar el 'frau de llei' alhora d'encarregar projectes a dit.

Falcón volia evitar la pública concurrència per agilitar projectes que interessaven a Luís García, però topava amb els mecanismes de control municipal i això incomodava l'exdirector de Projectes del consistori: 'N'estic fins als collons, de la dinàmica que s'origina al voltant dels meus col·legues, i sempre acabo a corre-cuita resolent coses, que si on són els projectes i els seus responsables, que si el sòl', va dir indignat a Luigi.

Pascual Vela, 'víctima' de les maniobres de Luis García, segons valoren alguns companys a l'Ajuntament de Santa Coloma, també li consultava aspectes tan rellevants com la redacció adequada de l'exercici econòmic del projecte Cúbics o li explicava que 'el te­nien boig' les empreses que s'havien presentat 'pel projecte del mercat del Fondo'.

Luís García fins i tot marcava les directrius a Pascual Vela a l'hora de redactar documents com ara plecs de condicions, segons es desprèn de les converses entre Luigi i l'exalcalde. Però una de les converses que deixa en evidència Vela és la mantinguda amb Bartomeu Muñoz on sol·licita a l'exdirector gerent de Serveis que es miri 'amb atenció' l'examen de Rosa Marimont perquè tenia 'altíssim interès' que la dona -cuidadora de la mare de Muñoz- aconseguís la plaça en unes oposicions. Una setmana després, Vela explica a l'exalcalde que tot i quedar segona per la cua 'hem fet els mèrits, i amb els mèrits entra'.

Manel Sierra, el tercer càrrec relacionat amb el cas Pretòria, no està imputat en la causa però el 5 de febrer va ser cessat de manera fulminant per l'Oficina Antifrau de Catalunya per conductes de 'greu des­lleialtat' envers Gramepark -n'era el gerent des del 1997- que 'haurien contribuït a l'avui constatada compromesa situació financera i patrimonial de l'empresa'.

Segons alguns treballadors de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, una de les primeres persones a les quals es van dirigir els agents de la Guàrdia Civil quan començaven els escorcolls del 27 d'octubre a les dependències municipals va ser l'exinterventora, Maite Carol. 'S'han acabat les pressions', van dir-li. Cessada dels seus càrrecs per l'ac­tual equip de govern -el desembre del 2009 del consell d'administració de les empreses municipals i fa gairebé 4 mesos com a interventora municipal-, Carol és la persona que més molestava dins el consistori. L'exinterventora emet informes negatius o amb excepcions respecte a la solvència de l'empresa que, segons Ezquiaga, el secretari municipal, 'no tenia cap necessitat de fer'. Carol i Gadea van començar a rebre aleshores -com demostren les intervencions telefòniques- pressions del secretari perquè retiressin o suavitzessin els informes negatius. Uns documents que han acabat provocant, segons relaten companys de Carol, la intervenció de la Guàrdia Civil.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias