Público
Público
emergència coronavirus

Catalunya obrirà centres comercials i grans comerços entre setmana amb un 30% d'aforament a partir de dilluns

També es flexibilitzarà l'aforament a les piscines, que passa del 30 al 50% i es permetran les sortides amb pernoctacions en l'àmbit escolar, sempre que es tracti d'un grup bombolla. Les restriccions tindran una vigència d'una setmana per poder "mirar més acuradament l'evolució de la pandèmia". Es manté el confinament comarcal.

Els establiments tancats del centre comercial del Parc Central de Tarragona.
Els establiments tancats del centre comercial del Parc Central de Tarragona. Mar Rovira / ACN

El Procicat ha decidit finalment que els centres comercials i els comerços de més de 400 metres quadrats puguin obrir entre setmana a partir del proper dilluns, amb un aforament del 30%. Aquest és el principal canvi que ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa per explicar els canvis en les noves restriccions. A més, el Procicat també ha decidit permetre la pràctica esportiva amb un aforament del 30% en espais ventilats i augmentar l'aforament de piscines del 30 al 50%. Per últim, en l'àmbit escolar, també es permetran les sortides amb pernoctació sempre que es tracti d'un grup bombolla.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha afegit que aquestes mesures es mantindran vigents una setmana. Fins ara, les decisions del Procicat envers les restriccions a causa de la Covid-19 tenien una durabilitat de 15 dies. "Passem de setmana a setmana per poder mirar més acuradament com va evolucionant la pandèmia", ha afegit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

El Govern ha retardat la compareixença, que havia de ser aquest dijous, davant una situació epidemiològica que s'ha estancat en un descens molt lent. Argimon ha apuntat que encara no es tracta d'una situació de repunt: "Com que la velocitat de la baixada s'ha reduït, l'Rt puja. Però al cap i a la fi, tenim una Rt al voltant de l'1, per la qual cosa no estem reduint pràcticament el contagi, però tampoc estem pujant".

Vergés també ha anunciat que el Govern està treballant amb les universitats catalanes la possibilitat de permetre la presencialitat en el segon curs dels graus, tot i que no s'ha concretat quan es podrà aplicar aquesta mesura. Ara per ara, es permet assistir a les classes presencialment als estudiants de primer curs de grau universitari.

El gran comerç porta tancat des del passat 7 de gener i ja fa dies que el Govern es plantejava donar-li cert aire, però s'havia aturat la decisió precisament per la frenada en la disminució de casos. D'altra banda, el Govern no modificarà les restriccions en la mobilitat, el que significa que es mantindrà el confinament comarcal.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?