Público
Público

ENTREVISTA Jordi Sànchez: "La recepta" del Govern espanyol és "imprescindible per començar a dialogar"

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya reclama des de la presó el suport  d'ERC i la CUP al moviment que impulsa Carles Puigdemont i assegura que el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès tenen "molt bona sintonia i una comunicació fluïda", que es "notarà cada vegada més". 

Jordi Sànchez, president del grup parlamentari de Junts per Catalunya. EUROPA PRESS / Arxiu

europa press

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), Jordi Sànchez, ha demanat a Esquerra Republicana (ERC) i a la CUP que se sumin a la Crida Nacional per la República, i considera que "s'equivoquen" si mantenen el seu rebuig a participar en aquest moviment que impulsa l'ex-president Carles Puigdemont.

"Entenc que els partits prioritzin el seu espai. Ho han fet sempre. Però crec que en aquests moments s'equivoquen si no prioritzen una estratègia compartida i un espai conjunt d'acció política i electoral", ha argumentat en una entrevista concedida a Europa Press.

Amb l'aspiració de ser una plataforma transversal de l'independentisme, la Crida es va presentar en societat el mes de juliol i es preveu que a final de mes es posi en marxa definitivament, amb l'impuls del propi Sànchez, de Puigdemont i del president de la Generalitat, Quim Torra.

Sànchez, encausat pel procés sobiranista i empresonat des d'octubre del 2017, defensa la Crida per considerar que "crear espais comuns genera inèrcies que sumen més que resten i ajuden a fer visible l'excepcionalitat que es viu" a Catalunya.

Posa d'exemple la coalició electoral de JxSí, formada per ERC i el PDeCAT per a les eleccions catalanes del 2015: "JxSí va permetre una col·laboració noble i productiva entre PDeCAT i ERC, on les divergències es pactaven i els objectius eren realment comuns".

Sànchez sosté que sense JxSí la preparació i execució de l'1 d'octubre "no hagués estat possible", ja que aquesta coalició va permetre crear, segons ell, un espai on es van deixar a un costat les disputes i competències que caracteritzen als partits quan actuen per separat.

Actuals desavinences

Preguntat per les desavinences que han evidenciat ERC i JxCat en la present legislatura, com per exemple sobre els diputats suspesos com ell, exposa que ha faltat de vegades "experiència en la gestió dels desacords i una comunicació més fluïda".

No obstant això, està convençut que progressivament s'aniran canalitzant les possibles diferències estratègiques i conclou: "El president Torra i el vicepresident Aragonès tenen molt bona sintonia i una comunicació fluïda, i això es notarà cada vegada més".

Eleccions anticipades?

Sobre els socis que ha de buscar el Govern català per aprovar els Pressupostos del 2019, considera que "l'única línia vermella" és no pactar amb Cs i PP, per la qual cosa veu marge d'acord per sumar a la resta de forces parlamentàries que estan en l'oposició: la CUP, el PSC i els Comuns.

Està convençut que els comptes tiraran endavant i conclou que, si finalment fracassen, això no significa necessàriament que es tinguin de convocar eleccions anticipades: "No seria la primera vegada ni la segona que es governa amb pressupostos prorrogats".

La recepta del Govern espanyol

Sobre el Govern de Pedro Sánchez, assegura que ara com ara només ha ofert bones paraules i que "la tardor és un bon moment per concretar les paraules escoltades fins ara" amb propostes que facin possible una sortida política a la situació de Catalunya.

"Seria molt desitjable que la proposta fos satisfactòria d'entrada, però si no ho és, no passa res. El que és imprescindible per començar a dialogar és que proposi la seva recepta per sortir del conflicte. Després ja treballarem intensament per buscar acords", conclou.

Si fracassa el diàleg?

Sobre si el sobiranisme ha d'activar la via unilateral si fracassa el diàleg amb el Govern, Sànchez demana no anticipar esdeveniments: "Concentrem-nos en aquesta aposta --diàleg-- i no pensem en escenaris de fracàs. Donem entre tots una oportunitat, és la nostra obligació".

"Per descomptat nosaltres no renunciarem mai a l'exercici del dret a l'autodeterminació", insisteix, però creu que amb el PSOE és possible un diàleg que mai va haver-hi amb el PP, i desitja que aquest no sigui un escenari estèril.