Público
Público

ELECCIONS AL PARLAMENT EUROPEU La Junta Electoral dona poc més d'una hora a JxCat per subsanar l'exclusió de Puigdemont, Ponsatí i Comín

Gonzalo Boye, Xavier Trias i Beatriz Talegon substituiran provisionalment el president exiliat i els altres dos consellers del seu equip. La JEC ha pres la decisió amb quatre vots particulars. El president, el vicepresident i dos vocals de la JEC han expressat la seva disconformitat.

L'advocat i diputat electe Jaume Alonso-Cuevillas explica les decisions de JxCat per fer front a l'exclusió de candidats al Parlament Europeu decidida per la JEC. Televisió de Catalunya

públic

Això supera qualsevol altre irregularitat anterior, han dit el vicepresident del Parlament, Josep Costa, i el diputat electe i advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas.

Tots dos han explicat que la Junta Electoral Central (JEC) els ha donat a conèixer una resolució aquest dilluns a les 16:42 h d'aquest dilluns per comunicar-los l'exclusió de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín de la llista de candidats de Junts per Catalunya a les eleccions al Parlament Europeu i els ha donat fins les 20:00 de termini per subsanar el problema.

Alonso-Cuevillas ha anunciat que impugnaran aquesta decisió davant el Tribunal Suprem, el Constitucional i el Tribunal d'Estrasburg, però provisionalment substituiran els candidats apartats per l'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista Beatriz Talegón.

La llei, ha explicat Costa, diu que en cas d'haver de rectificar alguna candidatura, l'organització política afectada disposa de 48 hores per fer-ho, però en aquest cas resulta impossible, perquè alteraria el calendari.

Ha afirmat que la JEC ha actuat de forma arbitrària, amb una resolució "incomprensible jurídicament" i "contradictòria", i per il·lustrar els seus arguments ha explicat que ha estat aprovada amb quatre vots particulars. El president, el  vicepresident i dos vocals han expressat la seva disconformitat.

Jaume Alonso-Cuevillas ha reconegut que no es gaire optimista amb les resolucions de la JEC, però s'ha declarat convençut que aquesta decisió quedarà invalidada pel Tribunal de Luxemburg, perquè encara que les eleccions al Parlament Europeu es regeixen per les lleis dels estats membres també està previst que aquests han d'actuar respectant la legislació europea.

La Junta Electoral, segons ell, ha pres una decisió arbitrària i autoritarista, amb arguments mancats de criteri jurídic.

Junts per Catalunya, han explicat, han posat a treballar en el tema tot el seu equip d'advocats internacionals.

Des de Brussel·les, JxCat ja havia anunciat que emprendrà accions jurídiques contra aquesta decisió davant la "flagrant vulneració d'un dret fonamental com és el del sufragi passiu".

La resolució de la JEC amb quatre vots en contra

Per a la JEC, Puigdemont, Ponsatí i Comín incompleixen la normativa electoral ja que pretenen concórrer en el procés electoral quan és "notori" que no són residents en les localitats on estan empadronats, sinó que des de fa dos anys es troben fora del territori espanyol, "per a evadir -diuen. l'acció de la justícia".

En la seva opinió, que no s'ha donat a conéixer fins el vespre d'aquest dilluns, la inscripció en el cens electoral és un "requisit indispensable" per a l'exercici del dret de sufragi actiu i també del passiu, com és concórrer com a candidat a unes eleccions.

La resolució, no obstant això, compta amb quatre vots particulars, entre ells el del president de la JEC, Segundo Ménendez.

En el vot particular, se subratlla que no existeix causa suficient per a excloure a Puigdemont, Comín i Ponsatí de les llistes europees.

Reconeixen aquests vocals que per a ser triat és condició indispensable ser elector però consideren que la situació de "rebel·lia penal" no està inclosa com a causa d'inelegibilitat "sense que resulti possible una interpretació extensiva".

"Encara que la JEC té la potestat de dirigir i supervisar l'actuació de l'Oficina del Cens Electoral, manca no obstant això de competència per a acordar l'exclusió del cens d'un ciutadà", destaca..