Público
Público

L'Ajuntament de Barcelona compra una finca de Sants per evitar la venda a un inversor que expulsaria els veïns

El consistori exerceix el dret de retracte i compra la finca del número 37 del carrer Leiva per 2,75 milions

La finca del carrer Leiva.

EUROPA PRESS

L'Ajuntament de Barcelona ha acordat exercir el dret a retracte sobre la finca del número 37 del carrer Leiva, el propietari del qual -una entitat bancària- havia iniciat la seva venda a un fons inversor. El Govern d'Ada Colau ha optat per comprar-la per 2,75 milions d'euros per evitar l'expulsió dels veïns. Amb l'operació, l'Ajuntament ha paralitzat la venda de l'immoble al fons inversor, "tallant d'arrel la possibilitat que els actuals inquilins siguin expulsats de la seva casa a causa d'aquesta operació de venda", situada en el districte de Sants-Montjuïc, ha destacat l'Ajuntament aquest divendres en un comunicat.

El consistori ha recordat que el dret de retracte és una eina recollida per la legislació en àrees de demanda residencial fort, i l'Ajuntament ha decidit usar-la de forma excepcional atenent la "situació extrema d'emergència i vulnerabilitat, i a la problemàtica social". L'Ajuntament ha atès els veïns afectats, analitzant si s'estaven produint casos d'assetjament immobiliari i estudiant la possibilitat d'intervenir si s'havia produït la transmissió de la finca sense notificar-ho a l'administració, tal com preveu la llei i no va ocórrer.

Davant la situació, el Govern municipal va optar per exercir el dret de retracte perquè els actuals inquilins -13 famílies- puguin seguir vivint a la finca i pagant el seu corresponent lloguer.

Els veïns van portar l'assumpte a la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, a qui van explicar que l'empresa va comunicar als inquilins -excepte a quatre amb renda antiga- que no renovaria el seu contracte de lloguer quan acabés.