La pagesia arriba a Barcelona amb més de 2.000 tractors en una mobilització històrica
El sector entra a la capital catalana amb marxes lentes per l'Avinguda Meridiana i la Diagonal en una protesta massiva contra la burocràcia, els elevats costos de producció o la competència deslleial d'altres països que va arrencar dimarts
ACN / Públic
Barcelona-Actualitzat a
Milers de pagesos amb més de 2.000 de tractors, segons les xifres d'Unió de Pagesos, han arribat a Barcelona a primera hora de la tarda d'aquest dimecres per protestar a la ciutat contra la burocràcia, els elevats costos de producció o la competència deslleial d'altres països. Un cop a la ciutat, han aparcat els tractors a l'Avinguda Diagonal i a la Gran Via i han iniciat la protesta a peu pel centre de la ciutat.
Les marxes lentes s'han arribat a allargar nou hores i han col·lapsat algunes de les principals artèries del país. La més àmplia és la marxa de Ponent, amb un miler de participants, segons Asaja. Els pagesos tenen previst aparcar centenars de tractors a la Diagonal i la Gran Via i anar a peu cap a la representació de la Comissió Europea, la delegació del govern espanyol i el Palau de la Generalitat.
Unió de Pagesos i l'associació de joves agricultors Asaja s'han sumat finalment a les protestes iniciades dimarts organitzades per la Plataforma 6-F. El sindicat agrari va xifrar en 4.000 el nombre de tractors que es van mobilitzar dimarts.
Què reclamen?
A grans trets, els pagesos reclamen que es posi límit a les importacions de productes d'altres països, així com reduir uns costos de producció que consideren "inassumibles". Demanen posar fi als abusos que pateixen els petits productors obligats a vendre per sota de preu de cost, uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània, solucions per als danys de fauna i acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea.
També reclamen posar fi a la burocràcia que els "perjudica greument". Una de les gotes que ha fet vessar el got ha sigut l'obligatorietat de presentar un quadern de camp digital, una exigència de la Unió Europea que el sector considera que el Govern espanyol ha "centrifugat" el cost d'aquesta digitalització als productors. En aquest document han de quedar unificats els registres existents d'informació agrària i és indispensable per accedir als ajuts europeus.
A les reivindicacions, també s'hi sumen les restriccions que el Govern ha aplicat per pal·liar els efectes de la sequera. A les zones en la fase d'emergència, com la regió metropolitana de Barcelona, part de la Catalunya Central i Girona, es suprimeix el reg agrícola en un 80% i només s'autoritza el reg de supervivència de cultius llenyosos, una prohibició que farà malbé moltes collites.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..